Американската армия получи нов клас самолетоносач

03:26, 02 юни 17 / Свят 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-новият американски самолетоносач "Джералд Форд" (Gerald Ford ) бе предаден на Военноморските сили на САЩ, информира в четвъртък пресслужбата на ведомството. Това съобщи ТАСС. 

Церемонията по предаване на кораба на поръчителя от производителя - компанията Huntington Ingalls Industries се е състояла в сряда на базата "Нюпорт нюз", разположена на атлантическото крайбрежие на САЩ във Вирджиния.

Самолетоносачът ще влезе в бойния строй на ВМС по-късно през лятото. След това се предвижда настаняване на екипажа и донастройка при плаване. Предполага се, че самолетоносачът ще достигна равнище на пълна бойна готовност през 2020 година, отбелязва пресслужбата.

Самолетоносачът е първи в класа Gerald Ford, който ще замени самолетоносачите от клас Nimitz ("Нимиц"). За първи път от 1975 година ВМС получават самолетоносач от ново поколение. Последният нов самолетоносач от класа Nimitz влезе във ВМС през 2009 година. Това бе "Джордж Хърбърт Уокър Буш" (George H W Bush).

Палубата за самолети на "Джералд Форд" е по-голяма и той може да носи повече летателни апарати и предназначеното за тях гориво и боеприпаси.

Електромагнитните катапулти и усъвършенстваната система за кацане дават възможност за увеличение с една трета на темпа на бойни излитания от палубата в сравнение с предишното поколение.

Освен това самолетоносачът има две нови атомни енергийни системи и може да произвежда три пъти повече електроенергия от корабите от клас Nimitz, което вероятно ще улесни използването на нови бъдещи оръжейни системи.

Екипажът ще бъде значително по-малоброен (4,54 хиляди срещу 5,20 хиляди). Предвижда се срокът на служба на самолетоносача да бъде около 50 години. В хангарите могат да се приберат над 75 летателни апарата (малко над 60 приNimitz). 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама