Инспекцията по труда следи за безопасността на стачкуващите миньорите от „Оброчище“

07:00, 02 юни 17 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инспекцията по труда в Добрич на място в мина „Оброчище“ следи да бъдат осигурени безопасни условия на миньорите, които обявиха стачка вчера и не излязоха, след като приключи смяната им в знак на протест за забавени възнаграждения, съобщи Главна инспекция по труда.

Установено е, че протестират 17 работници, които се намират в добре укрепена зона. При тях, за да осигурят безопасността им, са влезли длъжностно лице по охрана на труда, двама началници на  смяна и един помпиер, тъй като дейностите по водоотлива не могат да бъдат прекратявани. Инспекторите са уверени, че на миньорите са осигурени храна и вода.

Екипът на Инспекцията по труда е на място в рудника още от вчера сутринта, за да проследи дали работодателят „Евроманган“ ЕАД ще изпълни задължението си да изплати в срок възнагражденията за месец април, както и да осигури ваучерите за безплатна храна за същия месец. Възнагражденията, заедно с договореното при протеста през месец март увеличение, трябваше да бъдат изплатени до края на месец май. В същия срок трябваше да бъдат осигурени и ваучерите за безплатна храна на правоимащите работници.

След като изисканите във връзка с проверката документи не бяха предоставени на обекта, на длъжностното лице, определено да представлява дружеството пред Инспекцията по труда, е връчена призовка за явяване днес в 10 ч. в дирекция „Инспекция по труда“ в Добрич за предоставянето им.

Беше установено също, че на стената на административната сграда на рудника е поставено съобщение, според което възнагражденията ще бъдат изплатени на 8 юни, след като бъдат получени преводи от чуждестранни контрагенти. Независимо от обстоятелствата, законодателството не освобождава работодателите от ангажимента да изплащат в договорените срокове възнагражденията, посочват от ГИТ.

Агенцията напомня, че контролните органи на Агенцията постоянно следят ситуацията в мина „Оброчище“ още от 10 март 2017 г., когато започнаха миньорските протести. Оттам съобщиха, че ще продължат осъществяването на периодичен контрол в рудник „Оброчище“ и ще предприема своевременни действия при възникване на проблеми, свързани с трудовото законодателство, включително осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама