ОУ „Христо Ботев“ чества 90-годишнина

08:46, 02 юни 17 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С голям концерт-спектакъл в зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 18 ч. днес ще отпразнува 90-годишнината от създаването си варненското Основно училище „Христо Ботев“. Възпитаниците му ще представят поетични композиции, песни и танци, чиито автори са ученици и учители. Сред поканените са представители на Община Варна, администрацията на район „Аспарухово“, Регионалното управление на образованието, настоящи и бивши учители, ученици, родители, спомоществователи, съобщи директорът Стоянка Дукова.

Училището е създадено в началото на ХХ век. Помещавало се в две частни къщи в „Аспарухово“, а за прогимназиалните класове учениците вървели пеш до града през понтонен мост. Сградата му е построена през 1927 г. Главен учител е Иван Калайджиев, който дава и отстоява ботевското име на училището. През 1957/1958 г. прераства в средно училище с 1200 ученици от І до ХІІ клас. То е първото и дълго време единственото във Варна с духова музика, както и първото в страната, провело учебни занятия сред природата през 1973/1974 г.

На годишнината са подчинени цяла поредица дейности през тази година в школото – конкурси за есе, разказ и стихотворение, за рисунки и снимки на училищния живот, викторини за историята на училището и живота на Ботев, спортни състезания.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама