Първи фолклорен събор започва в Ясна поляна

10:29, 02 юни 17 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Истински празник започва от днес за жителите и гостите на едно от най-красивите села по Южното Черноморие - Ясна поляна, съобщиха от Община Приморско.

От 2 до 4 юни на традиционния си събор селото ще даде възможност за изява на местните фолклорни състави и индивидуални и групови изпълнители от страната. Специално за празника председателят на читалище „Самообразование – 1919“ - маестро Стойко Стойков, подкрепен от Община Приморско, организира фолклорен събор „Ясна поляна“. В програмата са включени още демонстрация на нестинарския обичай и народни борби.

Първият фолклорен събор „Ясна поляна“, който е с конкурсен характер, ще събере на една сцена над 200 индивидуални и групови изпълнители от страната. В него ще вземат участие и всички самодейни състави на община Приморско. Специални гости ще бъдат изпълнители от Молдова.

Фолклорният форум ще започне от 16 часа днес, 2 юни. Компетентно 5-членно жури  с председател Марин Маринов – собственик на музикална телевизия „Сънрайз Маринов“, стриктно ще следи и оценява участниците. В журирането ще се включат маестро Стойко Стойков – основател и директор на НФП „Приморска Перла“,  Христо Йорданов – фолклорист и ръководител на ФА „Приморско“, Калиопа Трендафилова – гл. спец. „Култура“  в Община Приморско и популярната народна певица Кичка Христова. Водещ на събитието ще бъде Георги Янакиев – музикален редактор и радиоводещ в БНР.

За традиционния събор са предвидени и нестинарски игри, които ще бъдат една от атракциите в празничната програма. Народните борби пък ще бъдат поредното предизвикателство за демонстриране на спортен хъс.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама