Още един обвинителен акт срещу Митхат Табаков е внесен в съда

11:10, 02 юни 17 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираното звено „Антикорупция” към СГП внесе в Силистренския окръжен съд обвинителен акт срещу Митхат Табаков за две престъпления срещу данъчната система. Това информира БГНЕС.

Първото обвинение е за това, че на 8 февруари 2006 г. в гр. Силистра, Териториална дирекция (ТД) на НАП – Варна, офис – Силистра, Табаков е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – данък общ доход за 2005 г., в размер на 58 292.96 лв., дължим за получен облагаем доход в размер на 255 243.17 лв., като затаил истина в подадената годишна данъчна декларация за 2006 г., която се изисква по закон.

Табаков е обвинен и за това, че в периода 15 март 2007 г. – 3 май 2010 г. в гр. Силистра, ТД на НАП – Варна, офис – Силистра, в условията на продължавано престъпление с 4 деяния, които поотделно осъществяват състав на едно и също престъпление, извършени през непродължителен период от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при което последващите се явяват от обективна и субективна страна продължение на предшестващите, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – данък общ доход за периода от 2006 г. до 2009 г., включително. Общият размер на сумата възлиза на 247 350.26 лв., дължими като получен облагаем доход в размер на 1 243 987 лв.. До престъплението се е стигнало след като Табаков е затаил истината в подадена от него годишна данъчна декларация за 2006 г. и не е подавал декларации за периода 2007 г. – 2009 г.

Предстои Окръжен съд-Силистра да насрочи заседание по делото.

В средата на януари тази година Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Митхат Табаков, Гюнай Сефер и Росица Милчева за това, че в качеството си на длъжностни лица в съучастие са съставили официални документи, в които са удостоверили неверни обстоятелства, като деянията са извършени при условията на продължавано престъпление.

Табаков е бивш кмет на община Дулово. Повдигнатото му тогава обвинение е за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, с цел да набави за дружеството „Булмекс“ ЕООД облага, е нарушил служебните си задължения, като е променил обявените условия на параметри на обществена поръчка, като от деянието са могли да настъпят значителни вредни последици.

През юни 2015 година Софийският градски съд призна бившия депутат от ДПС Митхат Табаков за виновен и го осъди на 4 години затвор, а друг бивш депутат от ДПС - Гюнай Сефер бе оправдан по едно от делата срещу тях.

През март 2016 година тричленен състав на Софийския апелативен съд отмени присъдата на градския съд срещу двамата.

През юни същата година, след протеста на Окръжната прокуратура в Силистра срещу оправдателната присъда на Сефер, състав на Варненския апелативен съд я отмени и го призна за виновен. Наложено му бе наказание от шест месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба от 1000 лева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама