Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за опит за убийство

11:13, 02 юни 17 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Пламен Христов, за опит за убийство на Роберт Алау, предаде БГНЕС.

Той е обвинен за това, че на 23.12.2016 г., около 10.45 ч., в магазин ,,Калиопе”, в сградата на МОЛ – София, бул. ,,Александър Стамболийски” № 101-103, в качеството си на охранител на магазина, направил опит умишлено да умъртви Роберт Алау, като му нанесъл удари с нож по тялото.

Конкретните задължения по охрана на Христов били да следи за недопускане на кражби и при установяване на такава, деецът да бъде предаден на полицията. Тези задължения му били вменени и в проведения му инструктаж, с който бил запознат срещу подпис.

За изпълнение на трудовите задължения на Христов, не се изисквало и не включвало задържане на “крадци“ с репресивни действия, като съобразно трудовия му договор нямал право да носи оръжие, да използва такова, както и други защитни средства.

В деня на инцидента Алау бил с приятелката си К. Иванова в МОЛ – София. Двамата влезли в магазин „Калиопе“ и взели няколко пуловера, които Иванова отнесла със себе си в съблекалнята, за да ги пробва. Там установила, че лесно може да отстрани алармата и след като го направила, прибрала един от пуловерите в чантата си и заедно с Алау напуснали магазина. Малко по-късно били застигнати от управителката на магазина, която ги обвинила в кражба. Когато тя взела чантата на Иванова , видяла в нея артикула от управлявания от нея магазин, както и че е наранен в областта на алармата. Когато управителката си тръгнала обратно към магазина Алау започнал да я обижда и да се държи арогантно.

След възникналата ситуация,жената продължила да изпълнява служебните си задължения, а когато Пламен Христов пристигнал на смяна, тя му разказала за случилото се. Тъй като той нямало как да разпознае посочения за извършител, с него тръгнала и продавачката в магазина, която забелязала Алау и Иванова, и ги посочила на Христов.

Христов се приближил до Алау,хванал го за ръката и му заявил, че е охраната на магазина и насилствено го повел към него. Влизайки в магазина, отново по насилствен начин го вкарал в пробната, където започнал да го удря – първо с юмруци, а след това извадил нож, с който започнал насочено да нанася множество удари в областта на цялото тяло на.Алау, както и към жизнено важни органи. Причинил множество прободно порезни наранявания, както следва: 3 в областта на лявата лопатка; прободно порезно нараняване по предната мишнична линия, проникващо в гръдната и коремната кухина с нараняване по хода на раневия канал на лявата диафрагма и черния дроб; прободно порезно нараняване в областта на лявото рамо засягащо меки тъкани и мускулатура; прободно порезно нараняване на дясното бедро и две в областта на лявото; порезни наранявания на 4 и 5 пръсти на дясната ръка.

Приятелката на Алау, която станала свидетел на случилото се, се обадила на тел. 112 и започнала да му оказва първа помощ. Събрали се множество хора, а обвиняемият продължил да буйства и крещи.

Пристигналите на място служители на МВР извършили оглед. Христов и пред тях показал носения от него нож ,който бил прикачен към колана на кръста му.

В УМБАЛСМ „Пирогов“ била извършена спешна операция на Раберт Алау, за спасяване на жизнените му функции. С оглед оказаната своевременна,спешна и квалифицирана медицинска помощ живота на пострадалия бил спасен.

Макар, че деянието е довършено, не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици по независещи от него причини, а именно своевременно оказана медицинска помощ.

Предстои насрочване на делото от съда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама