Отмениха ефективната присъда на аптекарка, присвоила лекарство за онкоболни

12:41, 02 юни 17 25 577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предадената на съд за длъжностно присвояване на животоспасяващо лекарство в големи размери Петя Кочева се размина с условна присъда. Бившата управителка на аптеката във варненската онкоболница „Д-р Марко Марков“ бе осъдена окончателно на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок от Варненския окръжен съд, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуртура във Варна.

Първата съдебна инстанция – Варненският районен съд, я бе наказал ефективно с лишаване от свобода за срок 4 години и 6 месеца при общ режим в затворническо общежитие. Тя бе лишена и от правото да упражнява професията магистър-фармацевт. Последвала жалба от защитата на подсъдимата срещу ефективната присъда пред Варненския окръжен съд, станала повод за въззивното производство за извършеното длъжностно присвояване на животоспасяващите лекарства за лечение на рак на гърдата на стойност 42 778 лева.

Кочева като управител на аптеката в онкоболницата била наясно, че при лечението на пациенти с медикамента „Херцептин“ в отделението по медицинска онкология и палиативни грижи се реализирали излишъци, както и че отчетността в лечебното заведение и последващият контрол били занижени. Решила да се възползва от това и да си набавя допълнителни доходи, като продава излишъците. В началото на 2014 г. тя се запознала със собственика на няколко аптеки в Пловдив Николай Александров. По нейна инициатива двамата се срещали и тя му продавала животоспасяващия лекарствен препарат „Херцептин“, който присвоявала от болницата. Липсите на медикамента след присвояването, извършвано от Кочева, били замествани от персонала на лечебното заведение от икономии, които се правели при разреждането му.

Присвояването било забелязано от служители в онкоболницата през септември 2014 г., след като им направило впечатление, че приготвеното количество с флакони „Херцептин“ не отговаря на записаното в лекарския лист. Достъп до медикаментите имала единствено Петя Кочева като управител на аптеката.

Така от 5 септември до 25 октомври 2014 г. Кочева успяла да присвои 39 флакона с лекарствения препарат, като стойността му била 42 778 лева според назначената по делото съдебно-оценителна експертиза. След като набавила количеството, Кочева провела разговор с Александров и двамата си уговорили среща пред хотел в Несебър.

Подсъдимата влязла в автомобила му и предала чанта с 39-те флакона „Херцептин“. За лекарството Александров й платил на ръка 29 250 лева. При претърсване на автомобила на свидетеля лекарственият препарат бил намерен и иззет. При обиск на Кочева на същата дата полицията иззела получената сума, която е отнета в полза на държавата.

Решението на Варненския окръжен съд е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама