Внезапно си отиде художникът Анастас Константинов

12:50, 02 юни 17 25 1664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази нощ тежък инсулт покоси пловдивския художник Анастас Константинов и той си отиде само на 61 години, предаде БГНЕС.

Странен обитател на изключително артистично пространство в Стария Пловдив, високо ценен и продаван в чужбина, Анастас Константинов изграждаше своите послания в типичния си неповторим стил. Неговите платна никога не са просто картини – те винаги носят някакво послание. В края на всяка година правеше изложба в собствената си галерия, на последната показа картината си "Планетарен прах". Рисувана дълго и обмислено, тя е населена със Същества, нито мъжки, нито женски. Тогава за БГНЕС художникът сподели, че е убеден – нищо не умира завинаги. Паметта на загинали цивилизации може би съществува някъде във вселената.

Картини на Анастас Константинов са притежание на Националната художествена галерия, редица галерии у нас, собственост са на акционери на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и няколко значими колекции в света.

Смъртта го покоси, докато подготвяше своя изложба в САЩ по проект, стартирал през 2012 година и изложба в Германия, в която известният френски критик и куратор Кристиан Ноорбенген селекционира нови творби в общ поглед към художествената продукция на Европа. Последната му изложба беше в галерия Лик в София само преди дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама