Бисер Петков: Европейският социален стълб ще задълбочи социалната интеграция между страните-членки на ЕС

13:29, 02 юни 17 / Политика 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С прилагането на Европейския социален стълб ще се постигнат нови и по-ефективни права за гражданите. Принципите и правата, залегнали в стълба, поставят акцент върху начините за създаване на силно конкурентна социална пазарна икономика, която ще осигури заетост и социален прогрес, информира БГНЕС.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на дискусия на тема „Бяла книга на Европейската комисия за бъдещето на Европа”.

Събитието е организирано от Европейския икономически и социален съвет и Икономическия и социален съвет на България.

За нас е от изключителна важност при приемането на Европейския стълб на социалните права е да бъдат отчетени становищата и опасенията на всички държави-членки, както и на социалните партньори на национално ниво и на ниво ЕС, за да получим наистина добре работещ инструмент, подчерта министър Петков. Според него приемането на документа трябва да стане в най-кратки срокове, за да се оправдаят засилените очаквания на гражданите на Европейския съюз.

Публикуваната неотдавна Бяла книга за бъдещето на Европа представи анализ за възможностите за развитие на ЕС през следващите години. Считам, че за България в по-дългосрочен план сценариите първи и пети са най-благоприятни от гледна точка на заетостта и социалната политика. Те ще запазят съществуващия процес на вземане на решения в ЕС и няма да доведат до отклоняване от съществените приоритети, задачи и дейности в социалната област и заетостта, каза министър Петков.

От тази позиция на националните интереси в областта на заетостта и социалната политика считам, че Европейският стълб за социалните права е подходящ инструмент, който се вписва в предпочитаните от нас сценарии. Успешното му прилагане би могло да доведе до задълбочаване на социалната интеграция между държавните-членки, каза министърът на труда и социалната политика.

Бисер Петков подчерта, че участието на гражданското общество в дебата относно развитието на Европейския съюз е високо ценено при подготовката на България за възможните сценарии за бъдещето на Европа. Изключително важна е и ролята на социалните партньори, които са ценен помощник на държавната администрация при реализирането на приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз в област на заетостта и социалната политика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама