Дипломат №1 на Македония: Сърбия се меси във вътрешните ни работи

16:08, 02 юни 17 / Политика 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това каза новият министър на външните работи на Македония Никола Димитров по повод присъствието на служителя на сръбските спецслужби - БИА /Агенцията за сигурност и информация, бел.ред./ Горан Живалйевич в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък", предаде БГНЕС.

"Ще се опитам да затворя този въпрос със Сърбия без особени скандали, но това не е добро начало за тях. В Народното събрание на практика имаше опит за държавен преврат, който се провали. Не може ваш служител да бъде част от тълпата, която нахлува в парламента, и вие да твърдите, че не се месите във вътрешните работи. По ярък пример за намеса във вътрешните работи в една държава не може да се намери. Аз като дипломат в чуждите държавни институции влизам през парадния вход", каза Димитров пред белградското издание "Крик". Според него не е добре "изграждането на новите отношения със Сърбия да започва със скандали".

Репортерът на БГНЕС припомня, че Живалйевич предизвика огромно напрежение между двете държави поради влизането в парламента по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април, когато се стигна до побой над депутати, журналисти, включително и на сегашния премиер Зоран Заев. Живалйевич нахлу в парламента с първата група демонстранти и си направи "селфи" с тях. Горан Живалйевич е бивш заместник-директор на БИА, а от 10 години насам работи като дипломат и съветник в сръбското посолство в Скопие. Целта на кампанията е била да се подкрепя руската политика и Груевски, но и да се води битка срещу членството на Македония в НАТО, се казваше в разследването на "Крик", което публикува миналата седмица и разпечатки от разговорите на сръбския агент.

От документите стана ясно, че цялата операция е била водена лично от Горан Живалйевич. Той е организирал пропагнданта кампания чрез журналиста и депутат от партията на президента Александър Вучич Мирослав Лазански и лидера на сърбите в Македония Иван Стоилкович. Живалйевич е координирал всички техни действия, включително и публикациите в медиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама