Горнооряховчани се поклониха пред паметта на Ботев и загиналите за независимостта на България

16:19, 02 юни 17 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С тържествен ритуал пред паметника на Христо Ботев в Горна Оряховица бе отбелязан Деня на Ботев и на загиналите за независимостта на България-2 юни. Много деца, ученици и граждани се събраха в едноименния парк, за да се поклонят пред делото на великия българин.

Честването започна с изпълнение на стихотворения от и за Христо Ботев, изпълнени от Стилян Папазов, Виктория Костова, Християна Василева, Стефан Чукурлиев и Васелена Колева от СУ „Вичо Грънчаров”.

Пред паметника на Ботев бяха поднесени венци и цветя от името на Председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от Военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва; Съюза на ветераните от войните; Съюз на военноинвалидите и военно пострадалите, от политически партии, обществени организации, детски градини,, училища, граждани.

Снимка: Община Горна Оряховица

Точно в 12.00 ч. воят на сирените в Горна Оряховица се сля с този на сирените от цялата страна и така бе отдадена почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

След края на тържествения ритуал, децата от група „Червената шапчица” на ДГ „Ален мак” съвсем спонтанно запяха „Тих бял Дунав” и така изпратиха гражданите, дошли да почетата Ботев.

Снимка: Община Горна Оряховица

В Горна Оряховица първото отбелязване на Деня на Ботев става през 1887 година. За първи път тържествено е споменато горнооряховското участие в четата на славния воевода. В запазения летопис на Ботевата чета са записани имената на четирима горнооряховчани – Атанас Чартазанов, Атанас Димитров и Янко Боянов. Четвъртият, Сидер Грънчаров не успява да тръгне с воеводата. Натоварен с трудната мисия да снабди участниците с допълнително оръжие, той не успява да пристигне в уречения ден за заминаване. Закупените пушки предава на четата на Филип Тотю и тръгва с нея. Достига до Врачанския балкан, но загива при битка под връх Мургаш.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама