Двама министри провериха „Корал“, Лапчев се оплаква от къмпингуващите

17:43, 02 юни 17 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Сезонът започва и ние искаме да се убедим какво е състоянието на плажа“, е казала министърът на туризма Николина Ангелкова по време на съвместна проверка с министъра на околната среда и водите Нено Димов на морския плаж за природосъобразен туризъм „Корал“. Това съобщиха от Министерството на туризма. На инспекцията e присъствал и кметът на община Царево Георги Лапчев. Той е информира двамата министри за предприетите мерки за почистване на ивицата през този летен сезон.

Лапчев е заявил, че тоновете боклук, които остават след къмпингуващите, се почистват за сметка на жителите на община Царево, а летуващите там си почиват напълно безплатно, превземайки плажа и подхода към него. Приемането на Общия устройствен план би решило както този, така и голяма част от останалите проблеми, засягащи жителите на Южното Черноморие – е коментирал Георги Лапчев, цитиран от пресцентъра на Община Царево.

Министър Ангелкова е посочила, че очаква в кратки срокове да приключи рестартираната дейност на работната група за къмпингуване, за да се реализират необходимите промени в Закона за туризма и да бъде улеснен режимът за изграждане на къмпинги. Та се надява, че с финализирането на Общия устройствен план Община Царево ще може да определи регламентирани места за къмпингуване.

„Правим тези проверки сега, за да може превантивно да знаем къде са най-невралгичните места както по отношение чистотата на вода, така и да се гарантира сигурността и спокойствието на всички, които са избрали българското Черноморие за своята ваканция“, е допълнила Николина Ангелкова.

Двамата министри са проверили и работата на пречиствателната станция за отпадни води в Лозенец. От сезон 2016 към нея успешно работи и задържателен резервоар, който успява да пречисти водата дори и през активния летен сезон. Тъй като Лозенец е предпочитано място за лятна почивка и капацитета на селището се увеличава, Община Царево има проектна готовност за разширение и модернизиране на пречиствателната станция.

Двамата министри са съобщили, че мобилни екипи с експерти от двете институции ще следят за чистота на ивиците и морската вода през цялото лято, като инспекциите ще са внезапни и по сигнали.

Министър Ангелкова е припомнила, че няма да се изгражда заведение на скалите над плажа в Лозенец, за което наскоро алармираха местни жители и медии. Проверката на Министерството на туризма показа, че ситуацията на място се разминава с първоначалната схема за преместваемите обекти, предоставена от наемателя, и затова тя ще бъде отменена. Необходимо е да се извърши ново заснемане на терена, за да бъде променена кадастралната карта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама