Главният прокурор на Ню Йорк обвини ExxonMobil за фалшификация на данни

23:43, 02 юни 17 / Свят 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман обвини американската нефтена корпорация ExxonMobil за това, че е подвела своите инвеститори като е фалшифицирала данни. Това съобщи днес в. "Уолстрийт джърнъл".

Според данни на изданието, Шнайдер е разкрил, че ExxonMobil е предоставяла на своите инвеститори неблагонадеждна информация относно влиянието на компанията върху изменението на климата и е фалшифицирала данните на регулаторните органи по света във връзка с отделяните от дейността й вредни емисии във въздуха.

Разследването срещу американския нефтен гигант се води от прокурорите на близо 20 щата, в това число Ню Йорк и Калифорния. То бе започнато през 2015 година, след като над 40 водещи организации за защита на околната среда изпратиха отворено писмо до Министерството на правосъдието на страната с искане за федерално разследване на компанията. Сега властите потвърждават подозренията им, че десетилетия наред ExxonMobil е крила от своите акционери и от обществеността истинските данни за вредното си екологично влияние.

От ExxonMobil веднага отрекоха обвиненията, като подчертаха, че компанията многократно е спонсорирала изследванията на климатичните промени и открито е публикувала своите резултати.

БГНЕС припомня, че настоящият държавен секретар на САЩ всъщност бешe главен изпълнителен директор на енергийната корпорация до момента, в който не пое длъжността си в Държавния департамент. Преди месец Шнайдер оправи обвинение директно към него, че докато е заемал този си пост (в годините 2006 г. – 2017 г.) Тилърсън е използвал частен имейл акаунт, регистриран под псевдонима Уейн Тракър, за да укрива екологичните нарушенията на компанията си. През него настоящият държавен секретар е получавал различна документация, в това число и такава, отнасяща се до изменението на климата, глобалното затопляне, като също така е водел и служебна кореспонденция по въпроса. От прокуратурата посочват също, че от ExxonMobil не са съобщили за акаунта и не са предоставили кореспонденцията по него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама