Санкция грози кмета на Бяла за неразрешено драгиране

23:55, 02 юни 17 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Акт за административно нарушение ще бъде съставен на кмета на Бяла Анастас Трендафилов, съобщиха от Басейновата дирекция „Черноморски район“. Причината е извършено драгиране на земни маси и депонирането им в крайбрежни морски води на рибарското селище „Чайка“. Дейността е в изпълнение на заповед на кмета и за да се изпробва драгажна машина, уточнили представители на общинската администрация.

До проверката се стигнало след репортаж на Нова телевизия, че вода с неизвестен произход се излива през канал директно в морето. В нея освен експерти на Басейновата дирекция са участвали и представители на „Морска администрация“, РИОСВ – Бургас, и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда.

Експертите са обходили района на рибарското пристанище ,,Чайка“ и яхтения терминал ,,Свети Атанас“. По време на проверката не се е извършвало драгиране. Морската вода е била видимо чиста, без мирис, без нефтопродукти, без опалесценция, бистра и без пяна. При проверката не е констатирано и изтичане и заустване на отпадъчни или замърсени води в крайбрежните морски води или към прилежащи терени в района. Взети са проби от акваторията на пристанището и от морската вода, които ще бъдат изследвани.

При проверката не са представени документи за разрешаване на извършената дейност и инвестиционното предложение не е процедирано според изискванията на Закона за опазване на околната среда. За нарушението ще бъде съставен акт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама