Дарителска документална кампания обявява Държавен архив - Шумен в Международния ден на архивите

07:30, 09 юни 17 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавен архив – Шумен обявява дарителска документална кампания, като приканва в този ден на Националната памет жителите на Шумен и Шуменска област, притежаващи документи и снимки за миналото на нашия край, да обмислят възможността тези документи да бъдат дарени в архива, като по този начин станат част от нашата история. Това съобщи д-р Антония Панева – началник отдел.     

Международния съвет на архивите е основан на 9 юни 1948 г. в Париж. 60 години по-късно този ден е обявен за Международен ден на архивите. Решението е взето през ноември 2007 г. в Квебек, Канада.

"Тази година тържественото отбелязване на Международния ден на архивите в България ще бъде под мотото „Архиви, гражданство и интеркултурализъм”. Ще бъдат номинирани граждани в категориите „Читател на годината”, „Дарител на годината” и „Приятели на архивите” за 2016 г. както на национално, така и на местно ниво.

Архивите са уникално и незаменимо наследство, предавано от поколение на поколение, затова на този празник би могло да се гледа като празник на Националната памет. Опазването на тази памет е отговорност на цялото общество, както на най-значителният фондообразувател, създател и собственик на документи – държавата, така и на отделния гражданин – личния фондообразувател. Грижата за съхранението на документите започва от самото им създаване, а достъпът до документите е законово гарантиран.

Благодарение на съхранените в българските архиви документи много граждани възстановяват правото си на собственост върху отнети имоти, доказват своя произход и най-вече архивите хвърлят светлина върху детайлите в изследванията на научните работници, търсещи достоверни и солидни основи за тезите си.

Честит празник на колегите архивисти! Благодарим на нашите читатели за отговорното отношение към архивните документи и каним всеки готов да сподели своята „малка история“ с бъдещите поколения"

д-р Антония Панева – началник отдел

Илина Папазова – старши експерт                                                                                   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама