Японският парламент разреши абдикацията на императора

04:36, 09 юни 17 / Свят 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът в Япония гласува в петък закон, който дава възможност на император Акихито да се оттегли от престола. Абдикацията ще стане първата в Япония от 200 години насам, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Специалният законопроект за оттеглянето на император Акихито от престола и предаването му на принц Нарухито разрешава на император Акихито да се откаже от трона и да го предаде на най-големия си син - принц Нарухито.

Законопроектът е разработен специално за 83-годишния император Акихито, който изрази в специално обръщение към нацията желанието си да се оттегли заради преклонната си възраст. Предполага се, че той може да се откаже от престола през декември 2018 година, когато ще стане на 85 години.

След това Акихито ще запази титлата "Ваше величество", държавно осигуряване и другите си привилегии. Очаква се 57-годишният принц Нарухито да заеме трона на императора незабавно, след като баща му се откаже официално.

Японското правителство е разработило законопроекта по такъв начин, че да не се създава прецедент и да не се въвежда отричането от престола като система. Законите на Япония предвиждат заемането на трона пожизнено. За последен път император на Япония слиза от трона през 1817 година. През феодалните времена това е обичайна практика и така са завършили царуването си около половината от известните на историята 125 японски императори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама