Консерваторите печелят изборите, но губят мнозинството в Обединеното кралство

08:00, 09 юни 17 / Свят 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След определени 626 от 650 места в долната камара на британския парламент консерваторите получават 42,3%, лейбъристите 40,3% , либералдемократите -7,1%, ЮКИП има около 1,9%, Зелените остават с 1,6%. Предаде БГНЕС.

Телевизия "Скай нюз" съобщи, че според резултатите от досегашното преброяване на гласовете и очакванията за окончателните резултати от извънредните избори във Великобритания, нито една партия няма да получи мнозинство в долната камара на парламента – Камарата на общините. По този начин, според предварителните прогнози, в Обединеното кралство може да се наложи да се сформира така нареченият „окачен” или "висящ"парламент.

Британската Консервативна партия получи първия си удар при гласуването в парламентарните избори когато младшият министър в министерството на финансите Джейн Елисън отстъпи на представителката на лейбъристите в своя избирателен район Батърси в южната част на Лондон. Сензация предизвика и отпадането от Камарата на общините на лидера на парламентарната фракция на Шотландската национална партия Ангъс Робъртсън. Отпадна от парламента и бившият лидер на националистите в Шотландия Алекс Салмънд.

Въпреки че Шотландската национална партия (ШНП) ще загуби най-много места в парламента на Обединеното кралство след предсрочните парламентарни избори, големият губещ остава Тереза Мей. Премиерът и лидерка на Консервативната партия не успя да мотивира избирателите да ѝ дадат широк мандат и сигурни позиции в навечерието на преговорите с ЕС за Брекзит. Тя не само загуби абсолютното мнозинство в парламента, но и бе подложена на унизителна критика както от крайнодесния партиен ЮКИП, така и от Джеръми Корбин, които направо й поискаха оставката като премиер от различни позиции.

Призив да си помисли за лидерското място отправи и депутатката от управляващата партия

В Шотландия консерваторите печелят 11 места от ШНП. ШНП губи и 6 места в полза на лейбъристите, и три в полза на либералдемократите.

Очаква се, че Мей ще си намери с кого да формира мнозинство. Юнионистите от Северна Ирландия са най-вероятният ѝ съюзник, но те ще поискат в замяна повече власт за партията си на местно равнище.

Тереза Мей увери, че консерваторите ще осигурят „стабилност” на страната след извънредните парламентарни избори в четвъртък. Каквито и да са резултатите Консервативната партия ще осигури възможността да изпълним този дълг да осигурим стабилност, заяви Мей, след като стана известно, че е преизбрана в долната камара на парламента.

Паундът се срина спрямо долара в петък сутринта с над 1,5% след като се очертаха предварителните резултати от изборите за парламент във Великобритания, сочат данните от търговете.

Около 7:14 часа, балг вр., курсът на лирата спрямо предишното затваряне на сесията бе стигнал 1,275 долара от 1,2957 долара. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама