Сърбия: Рязко намаля броя на нелегалните мигранти от България

09:25, 09 юни 17 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбските власти съобщиха, че рязко е намалял притока на нелегални мигранти от България и Македония в страната през последните месеци, предаде БГНЕС.

"Броят на нелегалните мигранти, които преминават сръбската държавна граница с България и Македония значително намаля в сравнение с миналата година, когато бяха изпратени смесените военно-полицейски сили за охрана на границата", се казва в доклад на властите в Белград.

През последните десет дни всеки ден се опитват да преминат незаконно сръбската държавна граница не повече от 10 мигранти. Според властите това рязко намаляване на нелегалния приток на мигранти се дължи и на по-строгите мерки срещу трафикантите на хора, които влязоха в сила миналият декември. В момента рязко е намалял и броя на трафикантите. За 11 месеци в Сърбия са задържани 142 трафиканти на мигранти - огромната част от тях са сръбски граждани. Сред арестуваните има и няколко наши сънародници.

Припомняне, че българското вътрешно министерство тези дни отчете абсолютен рекорд по спад на миграционния натиск за последните пет години. Едва осем мигранти са били заловени през последната седмица, сочи статистиката на службите. От началото на годината по границите на страната – при нелегален опит да влязат или да я напуснат са задържани общо 576 мигранта. Общо 1071 чужди граждани са били изведени от страната за периода януари-май 2017 г. Близо 500 от тях са от Афганистан, а 300 са от Ирак. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама