Цачева запозна комисаря по правосъдие Вера Йоурова с приоритетите на България по председателството на Съвета на ЕС

09:43, 09 юни 17 / Политика 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За България е много важна темата за изпълненията на решения по брачни дела, отговорност на родителите и делата за отвличания на деца от родители. Споделяме позицията, че децата трябва да бъдат изслушвани в един съдебен процес по тези въпроси. Предаде БГНЕС.

Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на работна среща с Комисаря по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Йоурова, съобщиха от МП.

Министър Цачева запозна комисар Йоурова с подготовката на България във връзка с предстоящото ни председателство на Съвета на Европейския съюз. Правосъдният министър изтъкна, че приемането на Регламент Брюксел IIа във връзка с упражняване на родителската отговорност и връщане на отвлечените от родител деца ще бъде един от приоритетите на българското председателство.

Останалите са икономически растеж, кохезия и електронно правосъдие. „Ще положим усилия и за напредък по досието относно оздравяване на предприятията, които са изпаднали в неплатежоспособност и трябва да получат втори шанс. Като комисар по въпросите на потребителите можете да разчитате на нашата подкрепа за напредък по преговорите относно дистанционните продажби на стоки и договорите с цифрово съдържание“, заяви още министър Цачева по време на срещата.

Комисар Йоурова изрази удовлетворение за последователната подкрепа на България по законодателните инициативи на ЕК. Изказа и готовност да посети България през втората половина на тази година, където заедно с министър Цачева да обсъдят приоритетите на ЕС и предстоящото Българско председателство.

Цачева увери комисаря по правосъдие, потребители и равенство между половете, че за България най-важен приоритет в наказателно-правната област остава институционализирането на Европейската прокуратура. „От самото начало подкрепяме създаването на силна и ефективна, неделима европейска прокуратура, която да внася обвинения срещу извършителите на измами с европейски средства. Доволни сме, че след толкова продължителни преговори постигнахме общ подход по текста. Много сериозна работа обаче предстои, за да започне Европейската прокуратура да функционира - избор на европейски прокурори, бюджет, вътрешни правила, изграждане на информационна система и други организационни мерки“, заяви министърът на правосъдието и отправи покана до комисар Йоурова съвместно да организират работна среща по време на Българското председателство, посветена на този въпрос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама