Охлаждат бездомните животни в Пловдив с водна мъгла

09:49, 09 юни 17 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В приюта за бездомни животни в Пловдив е монтирана и пусната в експлоатация система за охлаждане на  въздуха  чрез водна мъгла (Мъглуващи системи/пръскалки). Това съобщи директорът на ОП “Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев.

Технологията използва водна помпа и специални дюзи ( пръскалки ), които превръщат водата във водна мъгла с микрокапка до 0.08 микрона. Именно тези микрокапки поглъщат топлинната енергия от въздуха и се изпаряват. Когато тази фина водна мъгла се изпари, тя отнема от температурата на въздуха, като я понижава с до 10°C и се получава свеж бриз. Колкото по-горещ и сух е обкръжаващият въздух, толкова по-интензивно е изпарението, a съответно и охлаждането. По този начин се осъществява едно естествено саморегулиране на температурата в зоната на изпарение на мъглата.  Освен това предпазва от летящи насекоми. Те избягват водната мъгла, защото микрокапките полепват по техните крила.

Охлаждането с водна мъгла е много по-ефективно и енергоспестяващо от всички останали системи за охлаждане на открити пространства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама