Национална научна конференция "Етнографските музеи на българските градове" в Русе

10:27, 09 юни 17 / Култура 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Национална научна конференция „Етнографските музеи на българските градове“ ще се проведе днес и утре, 9 и 10 юни, в Русе. Поводът е 30 години от откриването на Музея на градското всекидневие (Къщата на Калиопа). Организатор е Регионален исторически музей – Русе.

На двудневния форум в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей ще си дадат среща експерти, етнографи, музейни специалисти и университетски преподаватели от България и Румъния. Те ще представят най-новите си трудове и проучвания в областта на градските общности и местната памет. Над 30 доклада, презентации и научни съобщения обръщат поглед към етнографските музеи, традиционната култура и навлизането на модерни елементи във всекидневния живот на българите, плод на европейските влияния, съобщават още от РИМ. 

Сред участниците в конференцията са доц. д-р Ирена Бокова от Нов български университет, Черасела Танасе от Букурещкия университет, гл. ас. д-р Григор Григоров от Катедра „Културология“ от Югозападен университет „Н. Рилски“, д-р Дария Василева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, представители на Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“.

Официалното откриване на конференцията е от 13.30 ч. с представянето на проекта „Визуални разкази за „Калиопа“ – дигитална платформа за споделяне на местната памет“ на Арена медиа. В рамките на събитието на 9 юни от 18.30 ч. студенти от Нов български университет – БП „Мода“, участници в Лятна школа по визуална антропология (2016 г.), ще покажат колекции от дрехи, вдъхновени от културни традиции и музейни експонати, използвайки различни техники и малко популярни материали. 

На 10-и юни от 17.30 ч. отново по проекта за Лятна школа по визуална антропология ще бъде представено теренно изследване на студентите и преподавателите от департаменти „Антропология“, „Кино, реклама и шоу бизнес“, „Дизайн“ и „Икономика“, проведено съвместно със специалисти от музеите в Русе, Тутракан, Силистра, Констанца и Тулча. Присъстващите ще видят и филми на бъдещи висшисти от БП „Кино и телевизия“.

В първия ден от конференцията от 19.00 ч. в Лапидариума ще бъде открита изложбата на Огнян Балканджиев „Лапидариум, Dance Floor …изложбата“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама