Тереза Мей – стабилен лидер, който хазартно заложи на избори и загуби

10:57, 09 юни 17 / Свят 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британската министър-председателка се представи като стабилен лидер, който да преведе страната през периода на излизане от ЕС, но хазартната й игра с изборите се провали зрелищно. Предаде БГНЕС.

Управляващите консерватори губят парламентарното си мнозинство след вчерашния вот, предшестван от кампания, белязана от атентати, политически грешки и непохватното публично поведение на Мей, което даде повод за предупреждения, че дните й са преброени.

„Ясно е, че тази избори нанесоха на властта й дълбоки, може би фатални рани”, каза Пол Гудмън – бивш законодател и редактор на сайта ConservativeHome („Кънсървативхоум”).

„Тя проведе направо ужасна кампания”, каза консервативната депутатка Ан Събри и добави, че Мей трябва да „обмисли положението си”.

Мей изненада страната през април, когато обяви, че свиква избори, след като многократно беше изтъквала, че такива избори ще са разрушителни след вота на референдума за членството в ЕК.

Но тогава консерваторите убедително водеха в допитванията и първоначално изглеждаше, че това е умен ход – докато опозиционната Лейбъристка партия не започна да набира сила.

Мей започна с кампания в президентски стил, концентрирана върху собствените й лидерски качества и способността й да осъществи Брекзит – въпрос, по който лейбъристите са разделени.

Мей обаче си навлече обвинения, че се държи машинално, разчита прекалено на лозунги и послания, и е толкова непохватна в директното общуване с хората, че бойкотира телевизионните дебати.

Дързък план за промени във финансирането на социалната помощ за възрастните хора трябваше трескаво да бъде ксоригиран след негативни реакции сред по-възрастните, главно привърженици на торите, гласоподаватели, а това подкопа репутацията на Мей като компетентен политик.

Атентатите в Лондон и Манчестър отново върнаха лентата към дейността на Мей през 6-те години, когато беше начело на вътрешното министерство. Появи се и обвинението, че съкращенията в бройката на полицаите може да са част от причините, поради които терористичните атаки не бяха предотвратени.

Когато Мей зае мястото на Дейвид Камерън след вота за Брекзит миналата година, тя се представи като уверената ръка на руля в период, когато Великобритания се насочи към непознати води.

Тя беше неуморно работещата дъщеря на викарий, която не дава ухо на клюките, а се е съсредоточила върху това да се върши работа и причудливите й обувки бяха единственият белег за бунт.

По време на кампанията Мей активизира риториката си срещу ЕС и се охарактеризира като дяволски твърда жена, изтъквайки, че ще е труден противник по време на преговорите за Брекзит.

Но обещанията й да предложи „силно и стабилно лидерство” беше подкопано от резкия завой по темата за социалните грижи и неспазеното й обещание да не свиква избори.

Подобно на Камерън, който свика референдум за членството в ЕС, заблуден, че ще надделее вотът за оставане в общността, сега Мей рискува да бъде запомнена с високомерието си.

„Тя сама си нанесе удар и донякъде това се случи, защото тя смяташе британските граждани за даденост”, казва Брайън Клас от London School of Economics (LSE).

Някои наблюдатели сравняват кампанията й с тази на Хилари Клинтън.

Разнобоят за социалните грижи разкри навика на Мей да се уповава на шепа доверени съветници, изключвайки и министрите от обсъждането на спорни политически решения.

Мей си спечели репутацията на упорит вътрешен министър по времето на премиера Камерън, но никога не беше приета от космополитния му вътрешен кръг.

Проницателните политически инстинкти помагаха на Мей във всекидневната работа начело на страната. Но попаднала в светлината на прожекторите по време на предизборната кампания, тя се оказа несръчна, което предреши изхода от вота на 8 юни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама