343 са регистрираните домашни любимци в Добрич

11:01, 09 юни 17 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

343 са регистрираните домашни любимци в дирекция „Местни данъци и такси“ до настоящия момент, съобщиха за Topnovini.bg от Община Добрич. Собствениците заплащат такса от 20 лева за притежание на куча за цялата година. Две са породите, за които таксата е по-висока и възлиза на 100 лева. Това са породите питбул и бултериер. Събраната сума от таксите за притежание на куче за календарната 2017 година е 2280 лева, като срокът за заплащане е до 31 март. Съгласно Закона за ветеринарномедицинска  дейност от такса са освободени кучетата на инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели, от Българския червен кръст, както и кастрираните кучета, а също и кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект.

Приходите от събраните такси постъпват в общинския бюджет и се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.

От юли 2010 г. на територията на Община Добрич работи Общински приют за безстопанствени животни /ОПБЖ/ с цел изпълнение на общинската програма за овладяване и контрол на популацията на бездомни кучета  и  в изпълнение изискванията на  Закона за защита на животните /ЗЗЖ/. Извършват се безплатни кастрации, обезпаразитяване, ваксинация и маркиране на безстопанствени кучета, след което същите се връщат по местообитание. Трайно се настаняват животни за отглеждане в случаите на проявена агресия, изоставени домашни любимци, възрастни животни и изоставени малки кученца. Приютът разполага с места за настаняване на 104 броя животни, настанени във вътрешни помещения с дворчета за разходка. Създадени са подходящи условия за отглеждането им и оказване на необходимата ветеринарномедицинска помощ. ОПБЖ разполага с оборудвано и обозначено транспортно средство за залавяне на животните. Залавят се  с помощта на упойващи вещества и при спазване на изискванията за хуманно отношение, без опасност за тяхното здравословно състояние.

Гражданите могат да си вземат домашен любимец от приюта безплатно, като кучето бъде с поставен микрочип.

От Община Добрич информираха, че предстои актуализация на Наредба за отглеждане на кучета, овладяване популацията на безстопанствени животни на територията на Община град Добрич и организация на работата и условия на отглеждане на кучета в Общински приют за безстопанствени животни съгласно Закона за ветеринарномедицинска дейност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама