Проф. Петров: Необходима е публичност на всеки лев, изхарчен за здравеопазване

11:14, 09 юни 17 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проблемите в здравеопазването са натрупвани без ефективни опити за цялостното им решаване в последните 20 години. Това заяви проф. Георги Михайлов от „БСП за България“ , който се включи в дебата за стратегията за развитие на лечебните заведения за болнична помощ в Народното събрание, предаде  БГНЕС.

Според Михайлов е необходимо през следващите три месеца да бъде представена реална стратегия за развитие на лечебните заведения. Той каза също, че е необходимо разглеждането на няколко особено важни направления, които формират основата на взимането на оптимални решения по всички политики в областта на здравеопазването. Трябва да се разгледа и ситуацията на функциониране на лечебните заведения. От БСП искат и промяна на финансовия модел на здравната система, като призоваха Здравната комисия да стане генератор на законодателни инициативи. Според Михайлов са необходими конкретни стъпки във висшето образование на медиците, както и да бъде направен преглед на клиничните пътеки, а също и да бъдат решени проблемите с лекарствената политика.

Стратегическата линия, касаеща модела се променя, заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. От подробния анализ на Михайлов е видно, че проблемите в системата са на тактическо ниво, каза министърът. Според него е ясно, че парите от касата не могат да задоволят потребностите на 342 болници в страна. Може да се постигне обективност и прозрачност. За надлимитните дейности министърът, каза, че не може да има пълна свобода.

Дългове на общинските и държавни болници, но не и на частните болници, показват, че моделът на управление на частните болници е добър и държавните трябва да се поучават от тях. Според проф. Петров е „необходима публичност на всеки изразходван лев, ако имаме подкрепа и време, ще отчетем резултати“.

Нигяр Джафер от ДПС пък поиска до 2 години да бъде изградена и въведена система за електронно здравеопазване и всички нейни компоненти. Тя поиска министърът на здравеопазването да представи концепция за обезпечаването на всички кадри в системата и тяхното кариерно развитие.

„Дълговете на лечебните заведения отдавна преминаха психологическата граница от 500 млн. Здравноосигурителният модел с една монополна каса генерира дефицит ежегодно и безкрайно“, коментира Джафер. Според нея дефицитът на НЗОК се трансформира в краен дефицит на лечебните заведения. „Порочно е, че с приемането на бюджет всяка година още януари, февруари да се говори за преразпределение на оперативния резерв“, допълни тя.

Според депутата от ГЕРБ Даниела Даридкова министърът на здравеопазването трябва два пъти годишно през юни и декември, да предоставя на Комисията по здравеопазване доклад за текущото финансово състояние на държавните или общински лечебни заведения за болничната медицинска помощ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама