Русе почете паметта на поета и преводача Здравко Кисьов

11:19, 09 юни 17 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русенската библиотека беше домакин на вечер, посветена на 80-годишнината от рождението на поета и преводача Здравко Кисьов, организирана по идея на Държавен архив – Русе и неговия син – Роман Кисьов, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

В рамките на вечерта беше открита изложба с документи за живота и творчеството на Здравко Кисьов от фондовете на Държавен архив - Русе и Регионална библиотека "Любен Каравелов".  Експозицията представя лични документи, национални и международни награди, негови авторски и преводни книги, лична кореспонденция със световни писатели, книги с автографи за Здравко Кисьов.

Събитието започна с прожекция на биографичния филм за Здравко Кисьов "Изповед" на Телевизионен център - Русе. Театралният критик Крум Гергицов представи творчеството на поета и сборника "Отвъдно време". Стихотворенията в книгата са писани в последните години от земния живот на твореца, като в голямата си част обхващат един немалък период - почти цяло десетилетие. Досега те не са били издавани в книга, но съхранени в неговия личен архив след смъртта му през 2015 г.

В срещата участва издателят Светлозар Гиндянов от "Авангард принт" - Русе, който разказа за съвместната си работа със Здравко Кисьов. В своите изпълнени с много вълнение, почит и преклонение синовни думи Роман Кисьов, който е съставител и художник на книгата „Отвъдно време“, говори за неистините и горчилката в живота на своя баща след 1989 г. Той прочете слово на Здравко Кисьов, произнесено на Юбилейната вечер в Русе по случай неговата 70-годишнина: „Скъпи приятели, почитатели на поезията и на моето творчество. Мисля, че тъй наречените „юбилеи“ са ни дадени, не за себелюбуване, а по-скоро за някаква равносметка. Сега, като се обърна назад във времето, виждам само думи в живота си. Но всъщност не аз тях, а те мене изрекоха, аз съм това, което думите ме направиха…“.

Русенски творци и културни дейци прочетоха стихове от Здравко Кисьов и споделиха спомени за срещите си с него. Припомниха за всички онези незабравими моменти – понякога тъжни, понякога хубави, които пазят паметта за личността на човека и твореца Здравко Кисьов, посветил на  Русе едно от най-силните си стихотворения „Утринна песен за моя град“, написано през далечната 1966 г.:

 „Вечер звездите слизат ниско,

Сутрин сводът става висок…

Русе, Русе – северна приказка

С илюстрации в стил барок!“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама