9 - годишният Владислав стана иподякон

11:40, 09 юни 17 25 906 Шрифт:
Автор:

9 - годишният Владислав Веселинов от Шумен е един от най- младите иподякони в Българската православна църква. Той учи в училище „Илия Р. Блъсков“.

Снимка:Варненска и Великопреславска митрополия

Неотдавна бе постриган за четец в храма „Св.Възнесение“ от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Така след църковния ритуал, преминал при голям интерес от православните християни, малкият получи благословение от владиката да влиза в Светия олтар и да помага на свещеника.

„Много съм щастлив, че мога да помагам и участвам в богослужението, нямам думи“, сподели пред Топновини.бг Влади.

Още на 7 години момчето проявява интерес към православната християнска вяра. Започва да посещава редовно богослуженията заедно с баща си Валентин. „Към вярата го насочи баща му. Той е двигателят“, казват близки на Владислав.

Майката, Йоана Станчева пее в църковния хор при храм“Свето Възнесение“. Тя е юрист в община Шумен. Следи всяка стъпка в духовното израстване на момчето. И уточнява, че Влади не започвал деня преди задължително да си каже утринните молитвички за деца. Вече като напреднал знае наизуст „Отче наш“, „Символа на вярата“ и удивителния псалом 50 от Псалтира. Както и десетте с Божи заповеди. Но не просто ги е наизустил, а стриктно ги изпълнява.

Като подарък, че е станал иподякон , родителите му подаряват голям молитвеник от манастира „Св. Георги Зограф“ в монашеската република на Атон.

Чете редовно и детско Евангелие. Изключително интересно му е.

Снимка:Варненска и Великопреславска митрополия

Предпочита да чете за героите от Библейските сюжети, отколкото да се застоява пред компютъра.

Извън църковните ангажименти и училището Владислав ходи на уроци по пиано в Обединената школа по изкуствата „Анастас Стоянов“. Музикалният му педагог е Здравка Христова.

„Напредва с пианото. Старателен е“, сподели майката на Влади Йоана. Любимият му композитор, чиито произведения се опитва да свири е Моцарт, уточнява тя.

И споделя оценката на Влади за шуменските таланти Хасан и Ибрахим. „Много са добри. Мога да се уча от тях“, е категоричен Владислав.

Плуването е другата страст на момчето. Тази страст го изпълва с енергия, прави го по-жизнен. Даже по-старателен при усвояване на учебния материал.

Снимка:Варненска и Великопреславска митрополия

Една от мечтите му е да учи в Духовната семинария в София.

Вярва, че ще я сбъдне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама