Около 600 000 чужди туристи почивали миналата година в Златни пясъци

12:30, 09 юни 17 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 3,5 млн. нощувки са регистрирани в хотелите в Златни пясъци през миналата година. Курортът е посрещнал около 600 000 чуждестранни туристи, или с 25% повече от предходната година. Приходите само от нощувки надхвърлят 180 млн. лв.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която бе гост на официалното честване на 60-годишнината от създаването на Златни пясъци. Тя увери, че ведомството продължава да работи за намаляване на административната тежест в сектора и за ограничаване на сивия сектор. В тази посока са част от промените в Закона за туризма, с които ще се премахне прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. За целта се предвижда част от документите, необходими на фирмите, да се осигуряват чрез Министерството на туризма.

Вероятно догодина ще започне да функционира туристическият инспекторат, който ще има контролни функции за спазването на Закона за туризма. Съвместно с МВР се обмисля и създаването на туристическа полиция.

Община Варна вече работи в тази посока, като предвижда преструктуриране на общинската полиция, съобщи областният управител Стоян Пасев. По думите му около 30 сегашни служители на общинската полиция ще оформят звено, което освен охранителна дейност ще може да следи и за нарушения по Закона за туризма. В момента тези актове се пишат само от Комисията за защита на потребителите, припомни Пасев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама