Ценно дарение получи Русенската библиотека

12:42, 09 юни 17 / Култура 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ценно дарение от писателката Дора Янева-Медникарова получи Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Дарението е част от личния архив на актьора Андрей Медникаров, една от емблематичните за русенския културен живот личности, съобщават от библиотеката.

В архива има материали за живота и дейността на актьора – програми и афиши на представления, свързани с неговата театрална и актьорска дейност. Документи, разкриващи приноса му към развитието на любителския театър като ръководител на театралния състав към русенското читалище ”Васил Левски”, ордени и медали, снимки в роли и с неговото семейство.

Особен интерес представляват акварелите и ескизите на актьора, които разкриват една непозната до момента страна на неговата  личност.

 

Актьорът Андрей Медникаров е роден през 1921 г. в гр. Велико Търново. Завършва специалност „Право“ в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1944 г., а от 1947 г. се отдава на актьорската професия. През 1958 г. става част от състава на Драматичен театър “Сава Огнянов” - Русе, където се пенсионира през 1981 г.

Негови значими роли са: Мармеладов от „Престъпление и наказание” на Достоевски, Колчо Слепецът от „Под игото”, Гаврил Кръстевич от „Мечтател безумен” на П. Стефанов и Н. Драгова, Господинов от „Професия за ангели” на Др. Асенов.

 

Андрей Медникаров е един от изтъкнатите български изпълнители на художествено слово. Заедно със съпругата си – поетесата Дора Янева, той активно участва и в литературния живот на града като изпълнител на стихове на много русенски автори.

Своя талант в театралното изкуство и художественото слово той развива и като художествен ръководител на театралния състав към Народно читалище „Васил Левски” в Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама