Борисов: Опитахме се срещата ми с Барзани да мине тихо

14:22, 09 юни 17 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Срещата, която проведох с Барзани бе част от усилията на президента на автономията Иракски Кюрдистан да представи пред международната общност идеята си за провеждане на референдум за обявяване на нова независима държава.

Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на депутата от „БСП за България“ Елена Йончева за срещата му с президента на автономна област Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, предаде БГНЕС.

Борисов препоръча да се погледне добронамерено на въпросната среща. Опитали са се да мине максимално тихо това посещение, защото "знаете, че основните армии, които се бият срещу Ислямска държава са те". "Надали е най-доброто да правим манифестации и посрещания на фронтови армии", добави той.

Посещението Барзани е било част от международна обиколка, увери Борисов. "Не сме вземали отношение по темата", каза той относно независимостта на държавата. Борисов и допълни за предстоящия референдум , че "той искаше само да ми го представи и само сме го изслушали". На уточняващ въпрос за позицията на България за референдума, премиерът подчерта, че „ ние позиция не сме давали.Ако такава позиция се даде, то трябва да дойде от парламента“.

Борисов заяви, също, че „съгласно иракската конституция автономният иракски регион Кюрдистан е федеративна териториална единица, която се управлява от регионален президент, правителство и парламент. България последователно се обявява в подкрепа на единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак. Нееднократно сме заявявали подкрепата си за правителството на Ирак и за инициираните от него форми. Ние гледаме на взаимоотношенията между Багдад и Ербил като вътрешноиракски въпрос и възникналите различия би следвало да се решават в диалог от иракското правителство“.

Сред непосредствените приоритети относно Ирак са борбата срещу ИДИЛ и стабилизирането на суверенните територии и процесът на национално помирение, коментира премиерът.

От своя страна Йончева го попита, ако се е целяло въпросната среща да мине тихо, защо тогава е имало кюрдски журналисти. Борисов отговори, че темата за предоставяне на военна помощ за автономната област не е разисквана и няма как да сме поели ангажименти.

Ангажимент за подкрепа не е изразяван по никакъв начин, каза той и обясни, че „нашата позиция е за единен Ирак. По никакъв начин не е повдиган и коментиран въпросът по тази тема“.

Когато са поискали да се видят с мен, ако откажа тази среща, пак взимам страна, след като 31 държави е обиколил. "Много хора по света гледат телевизия, слушат такива като нас, когато се изказват и решават да накажат дори и водещи служби по света, водещи с къде над нас експертиза всеки ден ги торпелират и им създават проблеми. За съжаление с днешния отговор аз привличам тяхното внимание и се надявам до тук да спрем, заяви Борисов.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 StevenPoire 09:41, 24 ное 20

Възстановяване на повърхността на ваните в Ногинск

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама