Учение край Гоце Делчев на Силите за специални операции на България и Гърция

15:39, 09 юни 17 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министрите на отбраната на България и Гърция Красимир Каракачанов и Панос Каменос наблюдаваха днес учение на Силите за специални операции на България и Гърция на ГКПП „Илинден” край Гоце Делчев, предаде БГНЕС.

Красимир Каракачанов и Панос Каменос присъстваха днес на ВИП-деня на българо-гръцката съвместна подготовка „Balkan Dagger”. Те наблюдаваха демонстрация на способности на силите за Специални операции на двете държави.

Двустранната съвместна подготовка „Balkan Dagger” между силите за Специални операции на България и на Гърция се провежда от 29 май до 10 юни 2017 г. В нея участват формирование от втори батальон на 68-ма бригада Специални сили и формирование „Z MAK” от силите за Специални операции на Република Гърция.

Каракачанов посрещна гръцкия си колега Каменос преди тунела между двете граници, който пристигна с хеликоптер.

Преди учението двамата министри бяха запознати с историята на силите за специални операции на двете страни, създадени през 1995 г., последното им съвместно учение бе през 2005 г. Днес сътрудничеството бе подновено след като 12 г. бе в забвение по „различни” причини.

При съвместната операция, започнала в 12 ч. днес бяха "задържани" двама лидери на терористична групировка, целяща създаването на автономна област "Родопски полумесец" в държавата "Родопия" край Гоце Делчев.

Лидерите проникнали на територията на държавата „Родопия” като бежанци, днес те бяха задържани при операция „Заличаване”, реализирана от група „Браво”.

В демонстрацията участваха снайперисти, две групи щурмоваци, членовете на едната се спуснаха по въже от хеликоптер. Лидерите бяха обкръжени в сградата, в която се бяха укрили. Тя бе щурмувана, отвътре се чуха няколко взрива, след което лидерите на групировката бяха изведени и задържани и предадени на Гранична полиция.

Съвместните българо-гръцки групи проведоха операция по неутрализиране на терористична група, която е разположена в сграда. В демонстрациите от българска страна участваха два хеликоптера „Кугър“, които инфилтрираха щурмовите групи по способа „бързо въже“, а от гръцка страна четири самолета F-16 осигуряваха въздушното пространство при провеждане на акцията. Двете щурмови групи извършиха претърсване на сградата и заловиха ръководителите на терористичната група, които бяха предадени на представителите на Гранична полиция.

Министрите Красимир Каракачанов и Панос Каменос дадоха висока оценка за резултатите от съвместната подготовка „Balkan Dagger” и поздравиха българските и гръцките военнослужещи за професионалното изпълнение на задачите. „Този тип учения засилват съвместните ни способности за неутрализиране не само на опасностите, свързани с нелегалните емигранти, но и с опасността от терористични действия. Това, което наблюдавахме днес е стъпка в правилната посока“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В отговор на журналистически въпрос за състоянието на защитното съоръжение по границата той посочи, че благодарение на тази ограда една не малка част от нелегални емигранти към Европа е била спряна, за което България е получила благодарност от водещи европейски държави. „Нашите две страни се готвят да отразяват подобни проблеми, а не да чакаме те да се случат“, подчерта министър Каракачанов и заяви, че на този етап няма непосредствени заплахи за сигурността на страната ни.

На заключителния етап на българо-гръцката съвместна подготовка „Balkan Dagger” присъстваха още началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция адмирал Евангелос Апостолакис, началникът на Военна академия генерал-майор Груди Ангелов, началникът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов, директорът на ГП - София главен комисар Светлан Кичиков, ветерани от Специалните сили, представители на Гранична полиция и на местните власти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама