22 държави учредиха Асоциация на европейските национални олимпийски академии

16:04, 09 юни 17 / Спорт 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на 22 държави и над 40 чуждестранни гости учредиха в Албена Асоциация на европейските национални олимпийски академии (АЕНОА), съобщиха за Топновини от БОК. Освен директорите на олимпийските академии, присъстваха и изтъкнати деятели на международното олимпийско движение, учени, личности с влияние и респект в световния спорт, между които бе Майкъл Физенцидис - президент на Международната олимпийска академия в Олимпия (Гърция).

Учредяването стана чрез единодушно решение и приемане на Декларация и Програма по време на заключителното заседание от III конференция на АЕНОА. За председател на 7-членния Управителен комитет бе избран проф. Манфред Лемер, а за негов заместник - професорът от НСА Лозан Митев, който е един от основните двигатели за реализацията на идеята.

„България е сред малкото участниците в първите модерни олимпийски игри в Атина през 1896 г., а Българският олимпийски комитет е сред активните членове на световното олимпийско семейство“, заяви в обръщението си към участниците при откриването на форума Белчо Горанов, генерален секретар на БОК. 

Според ректора на Националната спортна академия и заместник-председател на БОК проф. Пенчо Гешев, е дошло време да бъде опазено олимпийското движение. 

Създаването на АЕНОА бе обосновано от проф. Манфред Леман, който подчерта, че мотото „Обединени сме по-силни“ трябва да бъде водещо. 

Учредяването получи пълна подкрепа от представителите на МОК, Международната олимпийска академия и други важни спортни институции.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама