Джипо Джипов: Методиката за оценка на офертите в процедурата за благоустрояването на жк „Орел” ще отблъсне потенциалните участници

16:18, 09 юни 17 25 1149 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Има нещо много смущаващо в критериите и методиката за оценка на офертите в обявената от община Разград на 10 май обществена поръчка за избор на изпълнител за извършване на строително-монтажните работи по проекта „Паркоустрояване на зелените площи в кв. Орел”. Това заяви днес общинският съветник Джипо Джипов на пресконференция, на която присъстваха и съветници Иво Димитров и Мануел Василев. Джипов обясни, че в методиката за оценка на офертите има три заложени критерия. Първият показател е „Организация на изпълнение на поръчката“, който носи 60% от комплексната оценка. Вторият „Ценово предложение“ носи 30%, а третият „Срок за изпълнение“ – 10%. По думите на Джипов обаче няма критерий за оценка „Гаранция“, който също да носи точки. Според него този показател е пропуснат очевидно по някаква причина. „Точно в тази комплексна оценка има два критерия – субективен и обективен, като субективният е оценен на 60 %”, коментира още общинският съветник. Той подчерта, че ценовото предложение носи 30 %, срокът за изпълнение – 10 %, което дава основание според Джипо Джипов да се предположи, че тази обществена поръчка е направена за някого. „Тя ще се реши не по оферта, а в нечий кабинет. Лошото обаче е, потърпевши ще бъдат гражданите на Разград, защото никой няма да носи отговорност за нея“, отбеляза общинският съветник..
За възможните последствия от предлаганата методика Джипов даде математически пример. Той обясни, че ако фирма „А“ даде оферта с ценово предложение „Х“ лева, а фирма „В“ предложи цена „2 х Х лева“, то при съотношение 60 към 30 в полза на субективния критерий, тя може да оскъпи проекта два пъти. Общинският съветник бе категоричен, че така направената методика ще отблъсне потенциалните фирми, които да участват в поръчката, защото според него на всички им е ясно, че изборът ще стане не когато се отворят пликовете, а някъде другаде.
Той даде и конкретен пример с подобна поръчка в община Кубрат, където ценовото предложение е 50%, а организацията на изпълнението на поръчката – 40 %. От явилите се две фирми, печели тази, която е предложила по-високата цена и по-дългия срок за изпълнение на поръчката.
Джипо Джипов бе категоричен, че повдигат въпроса за обществената поръчка за благоустрояването на жк „Орел” не защото не искат да се случва нещо хубаво в Разград, а за да алармират гражданите. Той подчерта, че целта на европейските фондове са да се съгради нещо и да остане за обществото, а не някой да прави тънки сметки и схеми. Джипов заяви, че тази процедура не може да бъде спряна, но хората от Разград трябва да разберат, че от така направената процедура стърчи висок пилон, на който е написана думата корупция. „Това е лош знак към потенциалните инвеститори и партньори на община Разград”, допълни общинският съветник.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама