Комисията за избор на проект за паметник на Емил Димитров не присъди първо място

17:18, 09 юни 17 25 585 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за оценка и класиране на обемно-пространствени концепции и проекти за изграждане на паметник в цял ръст на Емил Димитров не присъди първо място, след като разгледа постъпилите седем предложения. В състава на 9-членното жури влизат трима скулптори, членове на СБХ, двама архитекти, експерт от отдел „Култура” в община Плевен, юрист, председателят на СБХ – Плевен, и един член на Обществено-експертния съвет по култура.

В началото на заседанието комисията се запозна с определеното архитектурно място за разполагане на скулптурните проекти, като задължително условие за допускане до участие е спазване на изискванията в обявата за провеждане на конкурса. При направения първоначален подбор категорично и с единодушие отпаднаха от обсъждане четири от проектите. Комисията реши да се разгледат три от тях.

За един от проектите комисията гласува с 2 гласа „за” и 7 „против” същият да участва в класирането. Мотивите за това са, че проектът отговаря на посочените изисквания да отразява физическата прилика с Емил Димитров като стойка в цял ръст, но главата няма визуална прилика с лицето на Емил Димитров.

При разглеждане на друг от тях в обяснителните бележки се установи, че предложението не отговаря на финансовите изисквания на конкурса като надвишава лимита на бюджета, определен в обявата за изработка на паметника. По тази причина е недопустимо по-нататъшното му участие в класирането.

При разглеждане на трети проект, с автор Константин Симеонов, комисията единодушно реши, че портретният образ е най-близо до действителния на Емил Димитров. Представителите на СБХ – София направиха препоръки пластичният макет на фигурата в цял ръст да се промени – да бъде на по-нисък постамент, да се преработят краката и стойката на фигурата. Тези членове на журито предложиха проектът да бъде класиран на второ място.

След продължителни разисквания комисията реши да не присъжда първо място и като единствено приемливо предложение оценява проекта на константин Симеонов, но след изпълнение на направените препоръки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама