НАТО охлади очакванията за бързо приемане на Македония

17:32, 09 юни 17 / Свят 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Република Македония ще трябва първо да разреши спора с Гърция за името и после да получи показа за НАТО, предаде МИА, цитира БГНЕС.

Това се казва в становище на НАТО, разпространено по повод зачестилите спекулации за някаква бързо членство на републиката в алианса.

Становището на НАТО показва, че не са възможни твърденията за възможно членство на Македония със сегашното име „Бивша югославска република Македония“ (БЮРМ), каквото е решението на срещата на НАТО през 2008 година в Букурещ. В това решение се казва, че поканата за пълноправно членство на Македония ще бъде изпратена „след като се преодолеят различията с Гърция“.

Освен това говорител на НАТО отхвърли възможността за посещение скоро на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Скопие, но потвърди, че ръководителят на алианса ще приеме в понеделник македонския премиер Зоран Заев: „Генералният секретар Йенс Столтенберг няма планове за посещение в БЮРМ, но се радва на посещението на премиера Зоран Заев в Брюксел в понеделник“, посочи представителят. Това добави, че вратата на алианса остава все така отворена за Македония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама