С визуални разкази за Калиопа започна конференцията „Етнографските музеи на българските градове“

18:32, 09 юни 17 / Култура 25 758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С визуални разкази за Калиопа в Историческия музей стартира Националната научна конференция „Етнографските музеи на българските градове“. Поводът за провеждането на двудневния форум е 30 години от създаването на Музея на градското всекидневие, съобщават от РИМ. Днес и утре в Русе среща си дават 45 музейни специалисти, етнографи, университетски преподаватели от България и Румъния. Официалното откриване направи директорът на Регионален исторически музей – Русе проф. д-р Николай Ненов.

Визуалните разкази за Калиопа са част от проект за изграждане на дигитална платформа за споделяне на местна памет, реализиран от Арена медиа, Регионален исторически музей – Русе и Сдружение „Европейски пространства“. Представени бяха интервюта с наследници и близки на фамилия Камбурови – последните собственици на Къщата на Калиопа. За спомените за къщата от времето на социализма говори в своето експозе и Искра Тодорова, етнограф и уредник в Музея на градската култура в Русе.

В първия панел от конференцията доц. д-р Ирена Бокова от Нов български университет представи проучването си, свързано със социалната значимост на посланията в градските музеи и въздействието им върху местното развитие. Д-р Диляна Иванова от Фийлд Музей, Чикаго разказа за  концепцията на предстоящата виртуална изложба, представяща семейната история на проф. Самуил Рефетов - българинът, номиниран за Нобелова награда, който напуска Русе на 13 години. Експозицията, представяща фамилните спомени на професора от Чикагския университет, ще може да бъде видяна във Виртуалния музей на българите в Северна Америка „Куфарът на имигранта“ – проект на Американския научен център в България. 

Снимки: РИМ- Русе

За градската култура и музейните пространства в първия ден от конференцията говориха още гл. ас. Бета Хараланова от Регионален исторически музей – Шумен и доц. д-р Владимир Демирев от Сливен и Галя Чохаджиева и Александра Маринова от Горна Оряховица, д.ф.н. Росен Малчев от Асоциация за антропология, , етнология и фолклористика „Онгъл“, Черасела Танасе от Букурещския университет в Румъния, гл. ас. д-р Григор Григоров от Катедра „Културология“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“, както и етнографи от Видин и Омуртаг.

Снимки: РИМ- Русе

От 18.30 ч. студенти от Нов български университет – БП „Мода“, участници в Лятна школа по визуална антропология (2016 г.), ще покажат колекции от дрехи, вдъхновени от културни традиции и музейни експонати, използвайки различни техники и малко популярни материали. Във втория ден от конференцията,  10-и юни, от 17.30 ч. отново по проекта за Лятна школа по визуална антропология ще бъде представено теренно изследване на студентите и преподавателите от департаменти „Антропология“, „Кино, реклама и шоу бизнес“, „Дизайн“ и „Икономика“, проведено съвместно със специалисти от музеите в Русе, Тутракан, Силистра, Констанца и Тулча. Присъстващите ще видят и филми на бъдещи висшисти от БП „Кино и телевизия“.

В събота след приключването на презентационния панел, от 19.00 часа в Лапидариума ще бъде открита изложбата на Огнян Балканджиев „Лапидариум, Dance Floor …изложбата“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама