Дават на концесия за 32 години тенис кортовете в центъра на Бургас

18:36, 09 юни 17 25 1269 Шрифт:
Автор:

Познатите на поколения бургазлии червени тенис кортове, намиращи се в близост до хотел „Приморец“, вероятно ще бъдат предоставени на концесия за строителство. Предложението идва от директора на ОП „Спортни имоти“ Живко Иванов и е входирано като докладна записка от кмета Димитър Николов за гласуване от Общинския съвет.

Идеята е да се реконструира съществуващата спортна площадка „Васил Левски“ в Спортен център за тенис на корт и скуош. Реализирането на проекта обаче е свързано със значителна финансова инвестиция. Предвид необходимостта на осигуряване на средствата за изграждане и експлоатация на обекта Иванов е предложил реконструкцията на спортното съоръжение да бъде осъществено посредством форма на публично-частно партньорство, в частност чрез концесия.

В докладната на кмета е посочено, че за да бъде икономически изгоден инвестиционният проект, финансовият анализ обосновава срокът на концесията да бъде 32 години. Инвестициите следва да бъдат направени през първите 2 години, до 25-ата година направените разходи се откупуват, а през последните 7 години концесионерът генерира печалба.

Съгласно изготвените анализи концесионерът следва да инвестира в обекта 1 928 698,31 лв. без ДДС с включени 5 % непредвидени разходи от стойността на строително-монтажните работи. Във финансовия анализ е предложено минималният размер на инвестицията да бъде 1 850 000 лв.

Концесионерът ще плаща на Общината 3 % от реализираните годишни приходи от експлоатацията на обекта, но не по-малко от 10 000 лв. годишно.

Стопанинът на спортния център ще има задължението да изгради минимум два тенис корта и две скуош зали. Той обаче ще има възможност да преработи техническия инвестиционен проект и да предоставя и допълнителни услуги, които да му носят приходи.

С изграждане на концесионния обект съществуващите тенис кортове, които в момента са в окаяно състояние, ще бъдат приведени във вид, отговарящ на актуалните изисквания на международните спортни стандарти. Обновената база ще създаде условия не само за тренировъчна дейност, но и за организиране на състезания. Ще може да се практикува и новият за бургазлии спорт скуош, който работещите хора в цял свят практикуват като антистрес терапия.

Със строежа на модерния спортен комплекс ще бъде завършена визията на ремонтираната територия между жп гарата и Морската градина на Бургас.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама