Министрите на туризма и културата заедно с проф. Божидар Димитров посетиха Голямата базилика

18:55, 09 юни 17 25 585 Шрифт:
Автор: Веска Йотова

Министърът на културата Боил Банов, министърът на туризма Николина Ангелкова и директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, посетиха Голямата базилика в Плиска.

По време на визитата беше обсъдено как ще продължи реставрирането на най-голямата църква на Балканите през средните векове.

Министърът на културата Боил Банов посочи, че отпуснатите 800 000 лева, предназначени за реставрация ясно показват, че държавата подкрепя своята история.

 

„ Тук е съхранена българщината, всеки българин и всяко българско дете, трябва да дойде и да види от къде сме тръгнали и да види каква стойност носим ние във вековете”, каза Банов.

Министър Ангелкова също определи решението на МС като изключително важно. „Културно-историческия туризъм е този, който ни помага за увеличаване на туристическия поток”, поясни още Ангелкова. По думите и този вид туризъм ще привлече туристи от Варна към старопрестолния град. Министър Ангелкова подчерта, че в тази посока ще се работи и с туроператорите, за да може дестинацията Плиска да бъде ключова.

 

На работната среща присъстваха и кметовете на Нови Пазар, Каспичан, и Плиска. След срещата с медиите, те посетиха Голямата базилика, където се запознаха с хода на реставрационните дейности.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама