БСП София: Зам.-кметът да поеме отговорност за изгорелия автобус 

19:58, 09 юни 17 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поредният инцидент с автобус на общинското дружество "Столичен автотранспорт" не е просто притеснителен. Той повдига много въпроси, които ние, общинските съветници от групата на „БСП Лява България“ в СОС, поставяме отдавна. И търсим отговори, които все не получаваме. Сега вече е крайно време да ги чуем! Това е позицията на БСП София, която бе разпространена до медиите.

По щастливо стечение на обстоятелствата днес автобусът с газова уредба се е запалил и е изгорял напълно за няколко минути, без да има пътници в него и на крайна станция в квартал „Слатина“. А ако пожарът беше избухнал на спирка на „Орлов мост“ и автобусът беше пълен с граждани?

Отговорността за поддръжката на превозните средства за обслужване на граждани носят ръководствата на дружествата, които ги стопанисват. В случая това е „Столичен автотранспорт“. По закон автобусите трябва да преминават технически прегледи в ДАИ на всеки 6 месеца. А газовите уредби, които са елемент с повишена опасност, трябва да преминават допълнителни прегледи в специализирани организации, които да удостоверяват с документ тяхната годност. Спазват ли се всички изисквания за изправност на автобусите?

Въпросите са много, а отговорите и решенията не идват само с новините за закупуването на нови превозни средства. Важни са качеството на ремонта и поддръжката, както и подготовката на обслужващия персонал. Сериозно сме разтревожени от големия недокомплект с шофьори и от недостига на средства, както и от качеството на ремонтите в сервизите и липсата на резервни части. Всички тези фактори са предпоставки за аварии и не дай, боже, по-тежки инциденти.

Затова е крайно време кметът и ресорният заместник-кмет по транспорта да поемат отговорността за организацията и управлението на целия транспортен процес, а не само за ремонта на транспортната инфраструктура. Очакваме от кмета на София бърза и своевременна реакция и действия по повдигнатите въпроси.

В последните години се наблюдава един притеснителен факт - водещ критерий при подбора на ръководни кадри в общинските транспортни дружества са не толкова експертните им качества, колкото политическата лоялност към управляващата партия.

Затова ние, общинските съветници от групата на БСП Лява България настояваме за широка и задълбочена проверка в дружеството „Столичен автотранспорт“, която да покаже има ли пропуски и слабости. Очакваме да чуем и какви комплексни мерки за цялостно подобряване на работата на дружеството ще бъдат предприети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама