Обсъждат местенето на ученици заради ремонтите

08:42, 20 юни 17 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варианти за преместване на ученици в други сгради по време на предстоящите мащабни ремонти на училища ще обсъжда днес постоянната общинска комисия по образование и наука. Проектът за модернизация на образователната инфраструктура на територията на Варна обхваща 7 училища и 3 детски градини и се финансира с 16,5 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“. Изпълнението му ще наложи 7000 ученици да се местят поетапно в други сгради, докато текат строителните дейности в училищата им.

За пет училища инвестиционните проекти са готови. За изпълнението им вече са кандидатствали 10 фирми. Сроковете за ремонтите и съответно графиците за преместване на учениците обаче не могат да бъдат уточнени преди окончателното приключване на процедурите по избор на изпълнители.

Общинската образователна дирекция е готова с предложения за рокади по време на ремонтите на четири училища. Учениците се пренасочват към сгради в същия район, за да не се затруднява придвижването им. Така децата от Първо основно училище временно ще посещават СУ „Пейо Яворов“ и обратно. За учениците на СУ „Найден Геров“ има варианти да ползват сградите на ПГТМД, ОУ „Черноризец Храбър“, Първа и Четвърта езикова гимназия. Обучаващите се във филиалната сграда на ОУ „Константин Арабаджиев“ ще бъдат насочени към основната сграда.

За СУ „Димчо Дебелянов“ има изготвен инвестиционен проект, но за момента администрацията не намира близка алтернативна сграда. Това може да наложи ремонтът да се отложи за лятната ваканция на 2018 г.

За останалите две училища, включени в проекта, които са още на етап инженеринг, предложението е ОУ „Стефан Караджа“ да ползва временно сградата на ОУ „Ангел Кънчев“, а в ОУ „Никола Вапцаров“ строителните работи или да се ограничат през лятната ваканция догодина, или да се извършват поетапно в различни корпуси, за да се избегне местене в други сгради.

Окончателното решение трябва да бъде гласувано от Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама