САЩ ще ожесточат подхода към Пакистан, за да се преборят с терористите

10:46, 20 юни 17 / Свят 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ възнамеряват да ожесточат подхода си спрямо Пакистан, за да принудят страната да се активизира в борбата срещу терористичната групировка „Ал Кайда“ и движението на талибаните, съобщават източници, близки до Вашингтон, предаде БГНЕС.

Според тях американските власти подготвят нова стратегия за действие в Южна Азия, в това число и в Пакистан и Афганистан. „Регионалната стратегия трябва да бъде представена на (президента Доналд) Тръмп в средата на юли“, заяви единият от източниците. Според други в момента Вашингтон се обсъжда възможността за различни действия на САЩ в региона, включително „разширение на ударите (по терористи) с помощта на безпилотни летателни апарати, пренасочване или преустановяване на някои видове помощи за Пакистан, както и лишаването му от статута на главен съюзник на САЩ от страните извън НАТО“.

„В действителност ние никога не сме излягали напълно нашата стратегия по отношение на Пакистан“, заяви правителствен източник. По думите му в новата стратегия ще бъде указано „какво конкретно искаме“ от Исламабад.

В същото време обаче някои официални лица от Вашингтон се съмняват в успеха на новата стратегия, тъй като в предишни години подобни усилията на САЩ са се оказали безрезултатни. В същото време укрепването на отношенията между Вашингтон и основният пакистански съперник Индия допълнително затруднява отношенията между двете държави. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама