НАТО: Формирането на косовска войска е възможно само при спазване на конституцията

10:57, 20 юни 17 / Свят 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Косовските институции не трябва да бързат с трансформацията на Силите за сигурност във въоръжени сили, заяви от Прищина заместник-помощник генералният секретар на НАТО за провеждането на операции Джон Манза. Той беше в страната във връзка с форум на темата „НАТО и Западните Балкани“, предад БГНЕС>

По думите на Манза генералният секретар на Алинаса Йенс Столтенберг ясно е дал да се разбере, че трансформацията на Силите за сигурност в армия трябва да се случи само чрез изменения на конституцията.

„Моят съвет е, че най-добрият начин да се гарантира трансформация на Силите за сигурност във въоръжени сили е трансформация с въздържаност, стъпка по стъпка, а не чрез прибързани решения“, каза той. Манза също приветства решението на президента Хашим Тачи да направи промяната чрез закон, предложението за който по-късно беше оттеглено от дневния ред на парламента.

Според високопоставения представител на Алианса прибързването по този въпрос може да застраши установеното сътрудничество и по тази причина „НАТО иска този процес да се проведе в съответствие с конституцията“.

„Ако трансформацията не се осъществи по правилния начин, може да бъде застрашено цялостното сътрудничество“, допълни Манза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама