Нов маршрут за любители на археологията в Пловдивско

11:23, 20 юни 17 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От тази седмица вече е отворен Музеят на открито Малтепе в община Марица, близо до село Маноле, Пловдивска област. Край най-голямата тракийска могила у нас е изграден археологически комплекс с информационен и експозиционен център, оборудван с многофункционална софтуерна система, предаде БГНЕС.

Всеки посетител може да разгледа и опознае обекта чрез индивидуална екскурзоводска система. Информационният център пък предлага единствената по рода си карта на тракийските могили у нас, предава кореспондентът на БГНЕС за региона.

Центърът предлага условия за обучения и специализации на студенти по археология, на ученици, а за малките има работилници, в които сами могат да изработят копие на показаните експонати. Музейната част съдържа аксесоари и атрибути, ползвани от древните траки, пресъздадени по оригинални исторически документи. Могат да се видят копия на корони, накити, релефни плочи, съдове.

Една година продължи изграждането на културно- информационния център върху пустеещ досега терен в близост до могилата, а идеята на община Марица, подкрепена от Областната администрация и Регионалния археологически музей в Пловдив, е това да стане първият туристически маршрут в общината и предпочитано място за обучение на студенти и научни прояви.

Проектът "Музей на открито" е финансиран с над 800 000 евро по програма на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама