Словаци и германци напират да строят пречиствателната станция в Айтос

12:08, 20 юни 17 25 721 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Словашка и германска фирма са сред чуждите компании, подали оферти за строителството на пречиствателната станция за отпадни води в Айтос, съобщава capital.bg.

Липсата на големи водни проекти сред държавните поръчки очаквано предизвика голям интерес към един от малкото останали - търга за ПСОВ в Айтос. Поръчката на обща стойност 18.8 млн. лв. без ДДС е привлякла общо 18 кандидата за двете позиции, на които е разделена.

Самостоятелно се е явила словашката "Водохосподарске Ставби", която е работила по пречиствателната станция в Червен бряг заедно с "АТ Инженеринг 2000". Друга чуждестранна фирма е немската "Байовъркс Ферфарентехникс ГмбХ", която участва в обединение с "Трейс груп холдинг" и "Аквапартньор". Те пък са строили пречиствателната станция в Етрополе заедно с "Виа конструкт груп", която е свързана с "Джи Пи груп". До 2011 г. "Виа конструкт груп" се нарича "Джи Пи строй" и е била еднолична собственост на акционера и директор на "Джи Пи груп" Стефан Тотев. В момента е собственост на Велизар Радев, но "Виа конструкт" и Джи Пи имат еднакъв адрес.

"Хидрострой" на Велико Желев се явява отделно от дъщерната си компания "Водстрой 98", като двете компании подават по една оферта за всяка позиция. От големите строителни компании в търга участват "Главболгарстрой", заедно с "Главболгарстрой интернешънъл", "ПСТ груп", както и "Кордеел България", които имат опит най-вече в строителството на производствени сгради.

Поръчката е разделена на две позиции, като кандидатите можеха да подават оферти и за двете. Общо седем кандидата са се възползвали от този вариант.

Първата позиция е за изготвяне на работен проект, доставка и монтаж на необходимото оборудване, строителство на ПСОВ и довеждащата инфраструктура, пускане в експлоатация на ПСОВ и обучение на персонал. Прогнозната й стойност е 12.8 млн. лв. без ДДС.

Втората е за съставяне на работен проект и строителство на връзка между съществуващите колектори, изграждане на общ довеждащ колектор и заустващ колектор, като индикативната стойност е 1.8 млн. лв. Повечето участници са подали оферти именно за по-скъпата позиция.

Основният показател, по който ще се оценяват офертите и по двете позиции, е цената с тежест 60 %. Другите критерии са срок за изпълнение на строителството и срок за изготвяне на работните проекти. Продължителността за изпълнение е 732 дни, или две години, което значи, че станцията може да бъде готова в края на 2019 г., ако процедурата мине гладко и без обжалвания.

Сега предстои участниците, за които комисията е констатирала липси или неточности, да ги коригират, а след това ще се премине към оценката на офертите.

Търгът беше обявен още преди няколко месеца, но след това срокът за подаване на оферти беше удължен заради становище на Агенцията за обществени поръчки, според което в заданието имаше липсваща информация. След това обаче бяха установени пропуски и грешки в техническата спецификация, заради което процедурата беше прекратена на 15 март. Поръчката беше подновена през април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама