Прокуратурата протестира присъдите на гардовете, убили Нягол

16:15, 20 юни 17 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненската окръжна прокуратура внесе протест в Апелативния съд във Варна срещу размера на произнесените вчера присъди на тримата охранители в „Гранд мол“, които пребиха до смърт болния Нягол Петров. За убийството, извършено по хулигански подбуди, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост 27-годишният Ангел Николов от Кърджали получи 18 години лишаване от свобода, 24-годишният Красимир Димитров от Ямбол – 16 години лишаване от свобода, а 21-годишният варненец Цветан Маринов - 15 години лишаване от свобода.

Те бяха признати за виновни от състав на Варненския окръжен съд за убийството на Нягол П., извършено по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и по хулигански подбуди. Както е известно, с присъдата на Варненския окръжен съд на подсъдимия Ангел Н. бе наложено наказание 18 години лишаване от свобода, на съучастника му Красимир Д. – 16 години лишаване от свобода, а на Цветан М. – 15 години лишаване от свобода при строг режим.

Престъплението им се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В обвинителната си пледоария представителят на обвинението предложи на съда да определи на тримата наказание лишаване от свобода над минималния размер на предвиденото за това престъпление в посока към максималния размер лишаване от свобода за срок за срок 20 години при първоначално строг затворнически режим.

В протеста си Окръжната прокуратура във Варна сочи, че единствените смекчаващи отговорността обстоятелства и за тримата подсъдими е тяхното чисто съдебно минало и младата им възраст, съобщи пресслужбата на Апелативната прокуратура. Начинът на извършване на убийството на безобидния болен Нягол, активността на искания и желан общественоопасен резултат, липсата на критично отношение към извършеното показват високата степен на обществена опасност. Определянето на наказания много под предвидения максимум от 20 години лишаване от свобода не би могло да постигне целите на член 36 от Наказателния кодекс – да поправи и превъзпита осъдения към спазване на законите и добрите нрави, да въздейства предупредително върху него и да му отнеме възможността да върши други престъпления, както и да въздейства възпитателно и предупредително върху членовете на обществото.

Заключенията на съдебнопсихиатричните и допълнителните експертизи по делото сочат високата степен на обществена опасност на подсъдимите, които не се поддават на превъзпитание, и това следва да се санкционира адекватно, за да се изпълнят целите на индивидуалната и генералната превенция на закона. Окръжната прокуратура намира определените от Варненския окръжен съд наказания за занижени по размер и несъответстващи на тежестта и обществената опасност на извършеното от тримата охранители убийство. С протеста си обвинението предлага Апелативният съд да измени присъдата на тримата подсъдими, като им наложи наказания 20 години лишаване от свобода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама