Мария Габриел се обяви за кодирани комуникации на европейците

19:25, 20 юни 17 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският кандидат комисар г-жа Мария Габриел се обяви за запазване на кодираните комуникации на гражданите без възможност за т.нар. „задна врата“ за властите.

Това Мария Габриел направи в хода на днешното изслушване пред евродепутати от 5 парламентарни комисии, които й задаваха въпроси, свързани с ресора, предвиден за Габриел – единния цифров пазара, предаде БНР, цитирано от БГНЕС.

Тя уточни, че се придържа към тази позиция, за да имат потребителите доверие към доставчиците. Според нея изключение и съответно съдебен достъп може да се допусне само при много ясни обстоятелства, свързани с националната сигурност.

Кандидатката обяви също за свой приоритет пълното прилагане на досега приетите законопроекти от предшественика й на поста Гюнтер Йотингер. По време на изслушването тя отговаряше на въпроси в сферата на авторските права, аудиовизуалните услуги, отношенията на ЕС със сателитната телевизия „Евронюз“, електронната държавна администрация и други.

Встъплението си тя направи на френски и английски езици, но на въпросите отговаряше на френски.

БГНЕС припомня, че Мария Габриел беше номинирана за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество. Изслушването се извършва от комисията по промишленост, изследвания и енергетика, по култура и образование, по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи. Координаторите на комисиите ще се срещнат утре, за да обсъдят резултата от изслушването и да информират председателя на парламента за тяхното решение. Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност или не.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама