Глобално затопляне от половин градус е достатъчно за поява резки промени в климата

09:38, 30 юни 17 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Глобално затопляне от само половин градус по Целзий е достатъчно, за да увеличи горещите вълни и проливните дъждове в много региони на планетата, предупреждават изследователи, предаде БГНЕС.

Сравнявайки два периода от по 20 години – между 1960-1979 г. и 1991-2010 г, между които средните температури в световен мащаб са се покачили с 0,5 градуса, учените са установили, че различни тежки природни явления са се усилили и са увеличили продължителността си.

Най-горещите летни температури са се увеличили с над 1 градус по Целзий в четвърт от планетата, а най-топлите зимни дни са станали с цели 2,5 градуса по-топли.

В същото време интензивността на валежите е нараснала с 10% в четвърт от сушата на планетата. Забелязва се увеличение в продължителността на топлите вълни – на половината територия на планетата те се задържат с до седмица по-дълго.

Според авторите на изследването подобни промени са далеч извън възможностите за естествена промяна на времето.

В науката наблюдаваните тенденции се разглеждат като много по-надеждни от проекциите, които биха могли да варират в голям диапазон в зависимост от заключенията, направени на тяхна основа.

Глобалното затопляне се дължи основно на изгарянето на изкопаеми горива и започва още през 19 в. с началото на периода на индустриализация, но се ускорява драстично през 50-те и 60-те години. Парижкото споразумение от 2015 г., в което влизат 196 държави, се ангажира да спре покачването на средните температури на планетата под 2 градуса по Целзий и да се опита да ги задържи на 1,5 градуса.

Според новото проучване, което ще стане част от предстоящ доклад на Международния панел за климатичните промени към ООН, покачване дори само от половин градус може да причини сериозни изменения в климата.

Според по-ранни проучвания затопляне от 2 градуса (в сравнение със затопляне от 1,5 градуса) ще удвои щетите от лоши реколти, недостиг на вода и горещини в много региони по света. Задържането на затоплянето на 1,5 градуса от своя страна ще даде на кораловите рифове шанс да се адаптират към затоплящите се и по-киселинни води. Но затопляне със само половин градус над това почти със сигурност ще ги обрече на изчезване до края на века. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама