Япония планира да изпрати човек на Луната до 2030 г.

11:39, 30 юни 17 / Любопитно 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Япония разкри плановете си да изпрати астронавт на Луната до 2030 г. Това е първият път, в който Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) огласява плановете си да изпрати свой астронавт отвъд Международната космическа станция. Идеята е първо да се присъединят към водената от НАСА мисия през 2025 г. за изграждане на космическа станция, разположена на окололунна орбита, която е част от дългосрочната програма на НАСА за изпращане на космонавти на Марс. Токио се надява да допринесе за международната мисия и да сподели японски технологии за изграждането на станцията. След това станцията да бъде използвана като отправна точка за изпращане на японски астронавт на Луната.

Огласяването на намеренията на Ѝтокио идва в момент, в който и Китай, и Индия развиват своите амбициозни космически програми. През ноември китайският космически кораб Шинджу-11 се завърна на Земята, връщайки у дома двама китайски астронавти, от най-продължителната космическа мисия на Поднебесната империя. Пекин разпространи снимки на космическа сонда и роувър, които възнамерява да изпрати на Червената планета до края на десетилетието.

НАСА и други големи космически агенции работят усилено за реализиране на идеята за изпращане на космонавти на Марс след 15-20 г. През март американският Конгрес прие закон – подписан от президента Доналд Тръмп – нареждащ на НАСА да изпрати астронавти на Марс до 2033 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама