Назрява нов конфликт между САЩ и Китай

12:44, 30 юни 17 / Свят 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отношенията между двете най-големи икономики в света навлизат в нова турбулентна фаза, след като САЩ наложиха санкции срещу китайска банка, за която се предполага, че има връзки със Северна Корея. Истинският удар обаче беше нанесен, след като Вашингтон сключи мащабна сделка за продажба на оръжия с дългогодишния противник на Пекин Тайван, предаде БГНЕС.

Американският Държавен департамент вчера даде зелена светлина на сделка за продажба на оръжия за Тайван – самоуправляващ се остров, който Китай смята за своя територия, на стойност 1,4 млрд. долара, съобщава британският в. „Гардиън“

В същото време двама китайци, както и Банка Дандун, която според финансовия министър Стивън Мнучин е обект на „първостепенни притеснения за пране на пари“, бяха вписани в черния списък на американската финансова система.

Според Мнучин банката е служила като „достъп на Северна Корея до американските и международните финансови системи“, като по този начин са направени милиони долари трансакции на компании, свързани с ядрената програма на Пхенян. Министърът също така отрече мярката да е отговор на липсата на действие от страна на Китай спрямо Северна Корея, допълвайки, че решението е насочено единствено срещу конкретната банка, а не срещу Китай като цяло.

Въпреки това както санкциите, така и продажбата на оръжия, се очаква да ядосат Пекин, пише „Гардиън“.

В допълнение към това по време на първия ден от визитата на китайския президент си Дзинпин в Хонконг по повод честванията на 20 години от връщането му на Китай, Вашингтон призова за повече демокрация в града и спазване на гражданските свободи, включително и свободата на медиите.

Според експерти, цитирани от изданието, времето, в което САЩ правят своите ходове – по време на 20-та годишнина на 1 юли, е особено провокативно.

В същото време отговорът на Китай също не закъсня. В петък властите в страната осъдиха остро продажба на оръжия на Тайван, призовавайки САЩ да преустановят всякакви оръжейни сделки с острова.

Говорителят на китайското външно министерство Лу Кан посочи, че Пекин е изпратил официална протестна нота до Вашингтон с искане страната да спази „своя официален ангажимент към принципа за Единен Китай“. „Тайван е неделима част от територията на Китай и ние твърдо се противопоставяме на тази продажба на оръжия“, каза Лу, цитиран от АФП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама