Инспекторатът на ВСС откри защо контрабандата често остава ненаказана

13:21, 30 юни 17 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шест основни причини, поради които прокурорите отказват да образуват досъдебни производства за квалифицирана контрабанда или прекратяват образуваните, е установил Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, съобщи "Правен свят".

По заповед на главния инспектор Теодора Точкова е направена тематична проверка, за която е използвана информацията, събрана от ревизии в 9 окръжни прокуратури (Враца, Добрич, Бургас, Монтана, Плевен, Видин, Ловеч, Пловдив и Ямбол) и 3 военно-окръжни прокуратури (София, Пловдив и Сливен).

ИВСС е анализирал практиката на тези прокуратури по досъдебни производства и преписки за престъпления по чл. 242 от Наказателния кодекс, които са приключили с постановление за отказ да започне разследване или с постановление за прекратяване на наказателно производство. През 2014 г. и 2015 г. в проверените прокуратури има общо седем отказа за образуване на дело и 17 постановления за прекратяване.

Най-честата причина, поради която прокурорите отказват да започнат разследване за престъпление по чл. 242 от НК, ал.1, б. "д", е, че контрабандните стоки не са в "големи размери", т.е. паричната им равностойност не надхвърля 70 пъти минималната работна заплата. "За да е налице квалифицирана контрабанда по чл.242, ал. 1, б. "д", Наказателният кодекс изисква стоките и предметите, пренесени през границата без знанието и разрешението на митниците, да отговарят на две кумулативни условия - да са за търговски или производствени цели и да са в големи размери", обясняват от ИВСС.

И дават примери как, тъй като не са в "големи размери", прокурори са отказали да образуват досъдебни производства за контрабанда на открити 18 комплекта анцузи "Адидас" и "Найк" за общо 2328 лв. Не е започнало разследване и за случай на контрабанда на бельо и тютюневи изделия за 19 395 лв., както и за 2000 тениски и 100 спортни комплекта, оценени на 22 610 лв.

Има и случай, в който е установено, че намерените 215 накита всъщност са имитация на злато и струват само 2592 лв. и затова делото е прекратено. Същото е станало и с досъдебно производство за контрабанда на 91 кг нарязан тютюн на стойност 22 835 лв.

Друга причина прокурорите да не образуват или да прекратяват дела за контрабанда е, че деянието е непредпазливо - липсва или не може да бъде доказан пряк умисъл като форма на вина на извършителя. Например шофьори не знаят с какво точно е натоварен камионът.

Най-често прокурорите прекратяват досъдебни производства за квалифицирана контрабанда заради изтичане на давността за наказателно преследване, която е 10 години, тъй като така и не е установен извършителят. Такава е била съдбата на дела за контрабанда на 1800 дънкови якета, на 2114 употребявани автомобилни гуми, за резервни части за автомобили втора употреба, за 7 кашона с часовници, части и аксесоари за мобилни телефони.

"Досъдебни производства за квалифицирана контрабанда се прекратяват и когато се установи, че извършеното деяние не е престъпление (например пренасяне на стоки през вътрешна за ЕС граница, между две държави-членки на съюза) или когато спрямо същото лице за същото престъпление има влязла в сила присъда (например в чужбина по обвинение за контрабанда на наркотици)", посочват от ИВСС.

Те дават пример с разследване срещу чужденец за опит да пренесе незаконно през границата три видоизменени газ-сигнални револвера, с отстранена предпазна муфа, които в този си вид представляват огнестрелно оръжие. То е прекратено поради малозначителност - револверите са закупени с фактура от лицензиран магазин, стойността им е минимална - 150 лв. за трите, предадени са доброволно, оказано е съдействие на митниците, извършителят не е осъждан, не са настъпили други вредни последици.

Инспекторатът е отправил препоръка към наблюдаващите прокурори при отказ за образуване на досъдебно производство за квалифицирана контрабанда винаги да уведомяват митниците, че постановлението може да бъде обжалвано пред съответната апелативна прокуратура, както и че трябва да продължат неприключилото административнонаказателното производство по случая с издаването на наказателно постановление. Инспекторатът е препоръчал и митниците да уведомяват прокуратурите, когато налагат административно наказание за контрабанда. "Така ще се избегне вероятността да се наложи два пъти наказание за едно и също деяние (забраната non bis in idem). ИВСС отправи и препоръка наблюдаващите прокурори да изискват периодично информация за предприетите оперативно-издирвателни мероприятия, когато досъдебното производство по чл. 242 НК е образувано или спряно срещу неизвестен извършител", обясниха инспекторите.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама