Австрийски съд призна за законно изземването на рождената къща на Хитлер

14:19, 30 юни 17 / Свят 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австрийският Конституционен съд отсъди в полза на решение от миналата година за спорното изземване на рождената къща на Адолф Хитлер, с което се слага край на дълъг спор между държавата и бившия собственик, предаде БГНЕС.

Държавата пое контрола върху сградата в северния град Браунау през декември, след като парламентът одобри закон за изземване на имота. Решението на Виена дойде след продължаващи с години спорове със собственика Герлинде Помер, който даваше под наем имота на вътрешното министерство от 70-те години.

През януари адвокатът на Помер обяви решението на съда за неправомерно и го обжалва.

Въпреки протестите на бившия собственик Конституционният съд във Виена застана на страната на правителството и заяви, че изземването е от публичен интерес. Обектът може да се превърне в „място за поклонение... на неонацистката идеология. По тази причина е необходимо да се гарантира това, че няма да се извършва криминална злоупотреба“, се посочва в становището на съда.

В него се казва още, че собственикът ще получи компенсация за имота, който освен къщата, включва и няколко гаража и място за паркинг.

Семейството на Помер притежава повече от столетие жълтата ъглова къща, където Хитлер е роден на 20 април 1889 г. Сградата от 800 кв. м е празна, откакто споразумението между австрийската държава и Помер се проваля през 2011 г. заради отказ на собственика да ремонтира мястото.

Дотогава властите плащаха по 4800 евро на месец и я използваха като център за хора в неравностойно положение. Очаква се и след изземването сградата да продължи да служи като място за извършване на благотворителна дейност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама